Bar & kitchen Zocher

Bar & kitchen Zocher

Sterker uit de corona crisis komen

Wat in maart begon als een lockdown van twee weken om een nieuw, onbekend virus er onder te krijgen is inmiddels een periode van bijna een jaar waarin de wereld kennis heeft gemaakt met het Corona virus. Voor iedereen zeer ingrijpende tijden waarin vooruitkijken moeilijk is door de onzekerheid van de situatie. Intelligente lockdown, in de zomer wat vrijer en daarna toch weer strengere regels volgen. Zeker voor de Horeca die vaak als eerste aan de beurt zijn heeft dit zeer grote gevolgen. Maar in plaats van de kop laten hangen biedt deze periode ook zeker hele grote kansen! Wie durft juist nu vooruit te kijken en zo sterk mogelijk de toekomst tegemoet te gaan?

 

Bar & Kitchen Zocher is het restaurant van het Carlton Square Hotel in Haarlem. Het kleine geluk dat zij hebben is dat zij ook tijdens de lockdowns wel open mochten blijven aangezien zij hotelgasten moeten kunnen voorzien van maaltijden en drankjes. Een luxe die op zichzelf staande restaurants natuurlijk niet hebben. Juist het open zijn en aanwezig mogen zijn voor de hotelgasten heeft er voor gezorgd dat processen en ontwikkelingen nooit stil hebben gestaan. In de ogen van Bar & Kitchen Zocher biedt dit nu juist kansen wanneer het ergste van deze crisis straks voorbij is!

“Wij hebben juist deze periode aangepakt om nog eens kritisch naar onszelf te kijken en punten te finetunen. Deze hele crisis heeft de hotelmarkt op zijn kop gegooid en dus zijn wij op 16 maart, de dag na het sluiten van de Horeca, gaan nadenken over de toekomst. Op welke doelgroep moeten wij ons richten? Waar liggen kansen? Sluiten onze bestaande plannen hierop aan? Waar willen wij om bekend staan en wat vinden wij belangrijk? Allemaal vragen om niet zo zeer tijdens deze lockdown optimaal te presteren maar vooral straks na deze crisis er direct te staan en klaar te zijn voor de toekomst!” Aldus Stef Reichert, F&B Manager van het Carlton Square Haarlem. 

 

Een avondje uit met een verhaal. 

Bar en Kitchen Zocher dankt zijn naam aan de familie Zocher, een bekende Haarlemse tuinarchitecten familie die onder andere het Vondelpark in Amsterdam ontwierp maar ook het Fredrikspark in Haarlem, waaraan het Carlton Square is gelegen. “De familie Zocher gebruikte veel groentes in de door hun ontworpen tuinen, hielden van lekker eten en drinken en waren ook nog eens echte Haarlemmers. Iets wat allemaal aansluit bij onze belangrijkste punten in het restaurant”. Aldus Bastiaan Koenders, Chef Kok van Bar & Kitchen Zocher. “Storytelling kan een eet belevenis compleet maken. Door ons restaurant hangen verschillende tekeningen, schilderijen en verwijzingen naar de familie Zocher. Wij willen juist de gast uitdagen om nieuwsgierig te worden naar het verhaal achter deze naam en tekeningen en zo onze ideeën ook met onze gasten delen. En precies hier denk ik dat in de toekomst onze kracht gaat liggen. Het dicht bij huis zoeken, veel met lokale producten werken en groentes nadrukkelijk terug laten komen in gerechten” vervolgt Koenders. 

Terugkerend was dat Bar & Kitchen Zocher zich op drie belangrijke pijlers richt: groentes, lokaal en Kamado barbecue. Deze barbecue speelt een belangrijke rol in de open keuken van het restaurant. De geur komt je tegemoet bij de voordeur en in vrijwel ieder gerecht zit een onderdeel dat van deze barbecue af komt. Zo serveert Bastiaan geen gewone boter bij zijn brood, maar gerookte tomaten boter van deze barbecue en grilt hij zijn vlees en vis er op. 

De drie pijlers zijn voornamelijk zichtbare punten waar het restaurant zich op richt, maar minstens net zo belangrijk is het onzichtbare. Waar haal je tegenwoordig je producten vandaan? Hoe zijn deze geproduceerd? In de huidige tijd komt er steeds meer aandacht voor de manier van produceren. Niet te proeven zou je misschien denken? Bastiaan is het daar niet mee eens. “Eerlijke producten, een koe dat een goed leven heeft gehad, een verantwoord gevangen vis: je kan het proeven! Er zit een duidelijk verschil in de smaak die dit product overbrengt. Maar naast de kwaliteit van het voedsel vinden wij ook andere omstandigheden belangrijk. Waarom vlees halen uit Ierland en Nieuw Zeeland als wij het lekkerste vlees gewoon hier hebben rondlopen? Allemaal keuzes die wij bewust maken. Valt het een gast direct op? Ik denk dat de gast het kan proeven, maar ook naar de maatschappij vinden wij het belangrijk om hier bewust van te zijn.”

 

Dutch cuisine.

Juist nu in deze vreemde tijden heeft Bar & Kitchen Zocher zich nog meer verdiept in een onderdeel dat zij belangrijk vinden: lokaal. “Waarom kaas halen bij een groothandel als wij de beste kaaswinkel van Haarlem kaas kunnen laten leveren? Waarom thee bij de grote spelers halen als er in de straat naast ons een super mooie theewinkel is? Juist in deze tijden van crisis is het fijn om de lokale ondernemers bij ons restaurant te betrekken en dit als kracht te gebruiken.” Aldus Stef.

Sinds begin van dit jaar is Bar & Kitchen Zocher ook aangesloten bij Dutch Cuisine. Deze organisatie promoot het gebruik van Nederlandse producten en heeft als doel mensen duurzaam, lekker en gezond te laten eten. Nederland staat in de wereld om veel bekend, maar niet direct om zijn eetcultuur. Hier wil Dutch Cuisine graag verandering in brengen door samen te werken met verschillende top chefs en op die manier gasten bewust maken van de mooie producten die Nederland te bieden heeft. “Wij waren altijd al wel bewust van het belang hiervan en juist daarom kwamen wij zelf bij Dutch Cuisine uit. Maar door ons bij hun aan te sluiten is hier nog meer verdieping in gekomen. Het gebruik van groentes of fruit dat is afgekeurd door afwijkende kleur of vorm is zo’n voorbeeld. Waarom zouden wij een rechthoekige tomaat weggooien als je er net zo’n lekkere soep van kan maken? Kleine acties, maar als iedereen het doet dan heeft dit een heel groot resultaat. En juist in deze moeilijke tijden fijn om juist de Nederlandse producenten en bedrijven een zetje in de rug te geven. Samen komen wij beter uit deze tijden, daarvan zijn wij overtuigd!” Aldus Stef.

 

Blik op de toekomst.

Laten wij allemaal hopen dat deze Corona crisis er binnenkort toch echt een keer op zit. Voor dat moment ligt er een nieuwe menukaart klaar bij Bar & Kitchen Zocher om met een frisse start weer aan de slag te gaan. Zo sluit Bastiaan af: “Ik ben kok geworden omdat koken zo leuk is, maar waar het echt om gaat is die gasten blij maken en lachend de deur uit te zien gaan. Ik kan niet wachten totdat wij straks weer ons restaurant kunnen draaien zonder beperkingen, na te denken of wij wel genoeg afstand houden en wij onze volledige capaciteit kunnen gebruiken. Wij zullen de gasten met open armen ontvangen en zoals altijd volledig in de watten leggen!”. 

 

Baan 7 (Houtplein), 2012 DB Haarlem | +31 (0) 23 752 18 80 | www.zocherhaarlem.nl

 

 

Uit de editie van

december 2020

Winter