Vanessa Saroni

Vanessa Saroni
Kan je ons iets vertellen over het merk Vanessa Saroni?

Vanessa Saroni, opgericht in 2019 in Amsterdam, is een duurzaam accessoiremerk dat hoogwaardige, handgemaakte handtassencollecties aanbiedt die de seizoenen en de huidige trends overstijgen en waarin vrouwen een leidende rol spelen. 

Onze handtassen zijn het resultaat van de unieke combinatie van duurzame productie met vrouwelijke empowerment. We creëren prachtige tijdloze stukken aan de hand van de beste stoffen, vakmensen en technieken. De vervaardiging van stoffen en tassen gebeurt meestal handmatig, waardoor de behoefte aan overmatig elektriciteits- en waterverbruik wordt verminderd. Dit helpt ons de impact op het milieu te minimaliseren zonder de economische groei in gevaar te brengen.  

Onze roots liggen in Brazilië en Italië, en onze uitstraling weerspiegelt bewust de cultuur van beide landen. We werken met traditionele gemeenschappen, waarbij we het beste uit hun natuurlijke bronnen halen en hun specifieke talenten integreren.  

Ons doel is om vrouwen te empoweren door samen te werken aan duurzame, kleinschalige modeprojecten. Wanneer de vaardigheden en creativiteit van een vrouw worden gekoesterd, komt dit niet alleen ten goede aan die vrouw, maar aan alle vrouwen in haar gemeenschap die geïnspireerd en aangemoedigd worden door wat ze heeft gedaan. Als meer vrouwen het vertrouwen en de mogelijkheid hebben om zich te verbinden en bij te dragen aan zinvol werk, zullen onze gemeenschappen worden verbeterd door een grotere diversiteit aan ideeën en producten.

 

Hoe bent u hier betrokken geraakt?

Het is een lange reis die vele jaren geleden begon in Brazilië, waar ik ben opgegroeid omringd door mode, kleuren en design. Ik ben opgegroeid met een intrinsieke interesse in mode en mijn liefde voor tassen en schoenen zit in mijn DNA: Mijn moeder werkte als tassenmaker, mijn oom als schoenmaker en mijn tante als modeontwerper. Ik herinner me dat ik gefascineerd was door de levendige kleur van de schoenen van mijn moeder en uit deze nieuwsgierigheid is mijn passie voor design ontstaan. 

Begin 2000 studeerde ik Fashion Management in San Paulo, waar ik mijn fascinatie voor textiel en duurzame materialen ontdekte. Dat leidde tot de creatie van mijn eerste op maat gemaakte handtassen die ik verkocht om geld in te zamelen voor een stichting voor kinderopvang in de favela’s van Sao Paulo. Het was het sleutelmoment dat me deed realiseren wat mijn droombaan was: mijn liefde voor design combineren met het helpen van gemeenschappen. 

Enkele jaren na dit baanbrekende project vestigde ik me in Amsterdam - een stad die mij echt heeft aangegrepen - met zijn combinatie van architectuur en design doet het me denken aan mijn eigen roots. Ik realiseerde me dat Nederland de perfecte omgeving was om Vanessa Saroni eindelijk te starten, met dezelfde visie op doelbewuste mode en het idee van design als een kracht voor het goede.

 

Waar ben je trots op?

Ik ben verbaasd en trots op het feit dat ik een ongelooflijk team van vrouwen uit verschillende landen en culturen heb die een verschil willen maken in het leven van andere vrouwen. Deze multiculturele omgeving bij Vanessa Saroni is een weerspiegeling van het belangrijkste kenmerk van ons merk: onze handgeweven stoffen. Ze zijn een echt cultureel mozaïek, waar elke vlechtdraad een verhaal vertelt - het wordt een echt kunstwerk.

 

Wat hoopt u te bereiken met Vanessa Saroni?

Ik ben altijd al een voorvechter geweest van empowerment van vrouwen en ik heb dit project gelanceerd met als doel een verschil te maken in het leven van vrouwen door het bevorderen en versterken van het vrouwelijk ondernemerschap.  Samen kunnen we een actieve kracht wor-den in het herdefiniëren van de mode, het behouden van traditionele handwerktechnieken en het genereren van duurzame middelen van be-staan in creatieve gemeenschappen over de hele wereld. 

 

Wat zijn de laatste ontwikkelingen in uw branche?

Het is een veganistisch materiaal dat bleaf wordt genoemd, een inno-vatief en milieuvriendelijk veganistisch materiaal met eigenschappen die lijken op die van leer, dat ademt. Dit product van natuurlijke en hernieuwbare oorsprong is verrassend comfortabel en resistent. De bladeren worden verzameld in duurzame gebieden en samen met herbebossingsboerderijen geplant.

 

Wat is uw eigen mode favoriet?

Ik draag graag Flavia Aranha - een Braziliaans modern en verfijnd modelabel dat fruit, zaden en wortels gebruikt om hun kleding te kleuren. We delen dezelfde waarden voor duurzaamheid en innovatie voor materialen.

 

Welk land inspireert je?

Italië is een van de landen die mij het meest inspireert, vooral vanwege het vakmanschap en de textielkennis. Ondanks het feit dat het een van de belangrijkste wereldeconomieën is, is het een land dat de ambachtelijke vaardigheden heeft behouden. Het is geen toeval dat onze handtassen er met de hand worden gemaakt.

 

Wat is uw favoriete quote?

Wees niet bang om fouten te maken. Een eigen bedrijf beginnen is moeilijk, en ik heb er al zoveel gemaakt. Maar elk van hen is een grote kans geweest om te leren, voor mijn zelfontplooiing. Het is gewoon een kwestie van kijken naar fouten vanuit de juiste invalshoek... en mogelijk te voorkomen dat ze steeds opnieuw worden herhaald. 

 

Wat is je ultieme tip voor ondernemende vrouwen?

Omarm je waarden in alles wat je doet! Ze zijn de kern en het hart van je onderneming.

 

 

Uit de editie van

december 2020

Winter