Het Prinses Theater Rotterdam keert na 10 jaar terug in volle glorie

Het Prinses Theater Rotterdam keert na 10 jaar terug in volle glorie

Ernst Hoogenboom & Dennis Rens blazen nieuw leven in oudste stadstheater van Rotterdam

Het Prinses Theater Rotterdam wordt na jaren stilte opnieuw in de spotlights gezet. Het theater in de Rotterdamse wijk Delfshaven stamt uit 1913 en is daarmee het oudste theater van de stad. In de afgelopen 10 jaar is het theater door vastgoed ondernemer Ron de Ruiter in authentieke stijl gerestaureerd en gemoderniseerd naar de maatstaven anno 2022, maar aan de rijke geschiedenis van dit bijzondere pand is niets veranderd. Horeca duo Ernst Hoogenboom en Dennis Rens kochten onlangs het theater om hier een multifunctionele evenementenlocatie van te maken. Het Prinses Theater is hiermee weer terug van weggeweest en beloofd de komende 100 jaar weer een plek te worden voor zowel culturele als commerci le programmering, (zakelijke) evenementen en particuliere partijen. Op 22 maart werd het theater feestelijk heropend. 

Volop ruimte voor uiteenlopende programmering 

Ernst Hoogenboom en Dennis Rens hebben grootse plannen voor Het Prinses Theater. Ernst en Dennis zijn al 15 jaar een Rotterdams horeca duo met o.a. restaurants in Concertgebouw de Doelen, de Centrale Bibliotheek, de Van Nelle Fabriek, diverse deelnemingen in food startups en partycatering bedrijven en konden het niet laten dit unieke theater met een roemrucht verleden ook te kopen. In Het Prinses Theater zullen uiteenlopende evenementen worden georganiseerd, vari rend van 20 tot 850 bezoekers. Denk aan bedrijfsfeesten, diner shows, product presentaties, maar ook dans borrels als 30Love en Boogie Express. Ernst en Dennis willen met het theater Rotterdam en Delfshaven in de spotlights zetten en impact maken op de buurt. “We zijn de mooiste event locatie van Rotterdam met de meest beschikbare data’’, aldus Ernst Hoogenboom, waarmee hij doelt op dat er voor de komende periode nog volop ruimte is om prachtige events te organiseren op deze unieke locatie. 

Van bioscoop met roemrucht verleden naar eventlocatie

Het pand in Rotterdam is oorspronkelijk in gebruik genomen als Concordia Bioscope (1914) en later door Aron Chermoek (1917 tot1940) als bioscoop- en vari t theater. Het theater van ca. 1.100 m2 is de afgelopen 10 jaar volledig gerenoveerd en gemoderniseerd naar de maatstaven anno 2022, maar aan de rijke geschiedenis van dit unieke pand is niets veranderd. Zo promootte de Amerikaanse actrice Jayne Mansfield er in 1957 haar film ‘The girl can’t help it’ , kreeg Lee Towers er in 2000 de Wolfert van Borselenpenning en namen televisiepersoonlijkheden als Paul de Leeuw, Andr van Duin en J rgen Raymann er showproducties op. Dennis en Ernst willen middels innovatief ondernemerschap het theater ook voor de komende 100 jaar behouden voor Rotterdam en het bijzondere Delfshaven. “Na 10 jaar renovatie voldoet deze unieke locatie aan alle benodigde vereisten om evenementen te organiseren. Wij koesteren ons verleden en zijn klaar voor het heden”, aldus Dennis Rens. 

Over het Prinses Theater

Het Prinses Theater is het oudste theater van Rotterdam, gelegen in de wijk Delfshaven. Het uit 1913 daterende pand is vormgegeven in een neorenaissance-stijl en past met de ernaast gelegen panden in het neorenaissancebeeld van dit deel van de Schiedamseweg. Oorspronkelijk is het gebouw in 1913 gebouwd als verenigingsgebouw Alcazar, met ‘Concordia Bioscope’ (1914) en vanaf 1917 tot 1940 ‘Bioscoop Princes Variete‘, wat werd geexploiteerd door Aron Chermoek. Chermoek maakte er een bioscoop- en vari t theater van, waar tussen de zwijgende films ook optredens plaatsvonden. Vele voor die tijd bekende artiesten als Kees Pruis, Lou Brandy en Chris de la Mar traden er op. Tot de introductie van de geluidsfilms in 1928 werden de films begeleid met een orkest en in de jaren vijftig was het theater een van de eerste bioscopen waar brede films gedraaid konden worden. In 1996 werd de naam ‘Prinses Theater’ weer op de gevel gezet. Vandaag de dag is het ‘Prinses theater’ in gebruik als multifunctioneel zaalverhuurcentrum. 

Adres: Schiedamseweg 19b
Telefoon: 
010-7609333
Website: www.prinsestheater.nl 

 

Uit de editie van

april 2022

Lente