KUNSTGRAS HOE ZIT DAT NOU?

KUNSTGRAS HOE ZIT DAT NOU?

Alles wat je altijd al wilde weten over kunstgras


Hoe wordt de kwaliteit van een kunstgras mat bepaald?

“Kunstgras wordt net als tapijt getuft. Bij kunstgras gebruiken we verschillende soorten vezels, meestal gemaakt van polyethyleen met een kroesdraad van polypropyleen. Deze materialen zijn er in verschillende kwaliteiten en prijsklassen, die helaas op een staal niet makkelijk te onderscheiden zijn voor de consument. Een goede (Europese) vezel krijgt veel minder snel ‘materiaalmoeheid’ en blijft daardoor veel langer mooi dan goedkopere vezels, welke vaak uit China komen. Zelfs bij Europese producenten zie je helaas steeds vaker goedkopere materialen in hun producten. Een hoogwaardige mat heeft een natuurlijke uitstraling, voelt lekker aan met blote voeten en moet zonder problemen 10 jaar meegaan in je tuin.”


Pollenstructuur

“Voor de consument zijn de verschillen niet altijd direct zichtbaar, maar de kwaliteit van een kunstgrasmat draagt bij aan het plezier voor de lange termijn. Je wilt dat je tuin er zo natuurlijk mogelijk uitziet, zonder dat je er werk aan hebt. De laatste generatie producten heeft grovere steken om een pollenstructuur na te bootsen. Als dit goed gedaan wordt met gebruik van meerdere kleuren en vormen van het garen, dan is het kunstgras haast niet van echt te onderscheiden”


Hoe verklaar je de groeiende populariteit van kunstgras in de tuin?

“Steeds meer mensen hebben een druk bestaan. Wanneer ze dan ’s avonds of in het weekend thuis zijn, willen ze graag van hun tuin kunnen genieten en niet er in werken. Kunstgras is natuurlijk zeer onderhoudsvriendelijk en ziet er altijd goed uit. Daarnaast is het met het veranderende klimaat steeds lastiger om natuurgras mooi te houden in Nederland. Door de droogte in zomer blijft er vaak weinig van over. En staan er wat bomen in de tuin of ligt een deel vaak in de schaduw, dan is het mos en de klaver vaak het enige wat groen is in het gazon.

Ook wordt kunstgras steeds vaker gezien als een duurzaam alternatief voor tegels. Op veel plekken in Nederland kunnen de riolen een stevige bui niet meer aan vanwege alle bestrating in de tuin, waardoor het water niet de grond in kan zakken. Kunstgras is met een goede ondergrond nog beter doorlatend dan natuurgras en is derhalve een duurzaam alternatief. Ook is het proces van het maken van betontegels of nog erger het importeren van natuursteen natuurlijk allesbehalve milieuvriendelijk. Naast deze aspecten geeft kunstgras ook veel meer een ‘tuingevoel’ dan zo’n volledig betegelde stadstuin”


Je zegt duurzaamheid door het beperken van wateroverlast, zijn er nog meer aspecten waar we aan moeten denken?

“Het is ook belangrijk om te kijken naar het hele systeem. Kunstgras (en ook betegeling) wordt vaak aangelegd op een dikke laag wit zand, menggranulaat of brekerzand. Hiervoor moet eerst zwarte grond afgegraven worden en afgevoerd. Dit zijn verschillende transportbewegingen die niet persé nodig zijn. Zo hebben wij een Base Panel ontwikkeld, wat dienstdoet als vervangende ondergrond onder kunstgras. Hiervoor hoeft alleen de bovenste laag gras verwijderd te worden en daarna kunnen de panels zo op de zwarte grond geïnstalleerd worden. Dit scheelt een transport en overlast in de wijk, denk ook aan de grote containers die niet meer voor de deur hoeven te staan. Een bijkomend voordeel is dat de panels zorgen voor een uitstekende drainage en door het kliksysteem blijft het altijd mooi vlak. Een bijkomend voordeel is dat wanneer je, bijvoorbeeld als de kinderen het huis uit zijn, besluit om toch weer natuurgras te nemen, je alleen de platen weg hoeft te halen en je kunt weer gras zaaien, de vruchtbare bodem is immers nooit afgevoerd.


Is kunstgras dan eigenlijk wel belastend voor het milieu?

“Het feit dat het beter is dan het dagelijks besproeien en bemesten van natuurgras en minder wateroverlast geeft dan betegeling wil niet zeggen dat we achterover kunnen leunen. Om dit moment kunnen een aantal typen kunstgras wel gerecycled worden, maar we spreken nog wel van downcycling. Het kunstgras wordt verwerkt tot picknicktafels of kunststof kantopsluiting. Wij gaan hier met onze moedermaatschappij RSI verandering in brengen en komen binnenkort met het eerste 100% recyclebare kunstgras op de markt, waarbij we dus wel nieuw kunstgras van het oude kunnen maken. Hiervoor hebben we een subsidie gewonnen van het ministerie van VWS om onze ontwikkeling op de markt te kunnen brengen. Dat zal zeker weer een grote sprong voorwaarts zijn in onze doelstellingen om zo duurzaam mogelijk te werken.


Buiten het goede kunstgras, wat maakt FamilyGrass nog meer uniek?

“Op de eerste plaats de mensen. We geven onze klanten een gedegen advies en komen dan ook bij de mensen thuis. Zo zien onze klanten fatsoenlijke stalen in hun eigen omgeving met een passend advies bij hun gebruik. Er worden dagelijks vele duizenden staaltjes in dozen gestopt en verstuurd, die uiteindelijk allemaal op de stort belanden, daar doen wij niet aan mee. Wij nemen onze klanten serieus en bieden de service die bij deze producten hoort.Onze installateurs zijn de beste in de markt, een goede installatie is zeker net zo belangrijk als het kunstgras zelf. Doordat we wereldwijd franchisers hebben en onze range compact houden kunnen we efficiënt produceren en onze prijs-kwaliteit verhouding scherp houden.


Innovaties

“We hebben ons afgelopen jaar aangesloten bij de RSI groep, daar maakt European Turf Group onderdeel van uit. De RSI groep heeft als kernwaarden betrouwbaar, duurzaam en innovatief wat mij erg aanspreekt. Ik ben ook directeur van de European Turfgroup geworden. Hier werken we met een groep ervaren professionals samen als het gaat om innovaties binnen de kunstgrassector. Het 100% recyclebaar kunstgras wat we nu aan het ontwikkelen zijn is hier een mooi voorbeeld van. Kennis delen en kennis verbreden zorgt voor innovatie en vooruitgang. Dit ziet de klant uiteindelijk terug in mooi, betaalbaar en duurzaam kunstgras.”


Nieuwe ontwikkelingen

FamilyGrass, als onderdeel van de RSI Group en de European Turfgroup, werkt aan 100% recyclebaar kunstgras op basis van een nieuwe grondstof. Dit wordt het eerste kunstgras ter wereld dat recyclebaar is tot nieuw kunstgras. Eind 2019 ontvingen zij hiervoor een innovatiebudget van het ministerie van VWS. In 2021 wordt de eerste realisatie verwacht.


Onderhouds- en kindvriendelijke tuinen worden steeds populairder

Je kunt je tijd maar één keer besteden en tijd wordt steeds schaarser, zodoende kiezen steeds meer mensen voor een onderhouds- en vaak ook kindvriendelijke tuin. Kunstgras biedt voor deze groep mensen de ideale oplossing. Nooit meer maaien, kalk strooien en bemesten. Zo houden we tijd over voor de dingen die we echt belangrijk vinden.

Zeker mensen met kinderen genieten volop van kunstgras. Kinderen kunnen er heerlijk op spelen, lekker zacht aan de voeten en geen groene vlekken in kleding. We willen graag dat onze kinderen buitenspelen, reken maar dat met kunstgras in de tuin iedereen daar dan van geniet. Zet er in de zomer met gemak een zwembadje op. Er ontstaan geen modderpoelen en na afloop ook geen bruine plekken in het gras.


FamilyGrass
Kantsingel
5349 AJ - Oss
Nederland

Tel: +31 412 623 507
www.familygrass.nl
office@familygrass.nl


Kunstgras ook voor de sportieveling

Naast sierkunstgras is er ook voor vele sporten een passende kunstgrasoplossing. Wilt u een hockeyveldje of golfgreen in de tuin? Of liever voetballen of tennissen? Kies voor een goed en esthetisch kunstgrasveld. Vanuit FamilyGrass installeren we niet alleen sierkunstgras, ook voor diverse sporten hebben wij de kennis en geschikte materialen in huis.

De belasting van knieën en gewrichten kan met sporten erg groot zijn. Door gebruik te maken van een dempende onderbaan blijft sporten een plezier.

Naast vele kleuren en soorten kunstgras hebben wij nieuw in ons assortiment de multicourt panelen. Deze panelen kennen verschillende toepassingen, van een basketbalveldje in uw tuin tot een robuuste en prettige ondervloer in uw garage.

Vraag een FamilyGrass expert naar alle mogelijkheden of kijk op www.familygrass.nl


Wilt u ook meer plezier van uw tuin?

Of u nu kiest voor ons siergras of voor een sportieve variant, onbezorgd genieten kan met kunstgras en installatie van FamilyGrass. Vergroot het gebruik van uw tuin met behulp van kunstgras. Of het nu gaat om een partytent, (tijdelijk) zwembad of gewoon zonnen op het gras. Met kunstgras van FamilyGrass is uw tuin altijd klaar voor gebruik. Én netjes als iedereen weer weg gaat.


Ontspannen genieten van een groene en frisse tuin?

Wij ontzorgen u graag, en gaan pas weg als u tevreden bent. Voor een vrijblijvende afspraak en offerte mailt u naar office@familygrass.nl of belt u naar 0412-62 35 07

- Wij adviseren over de toplaag en onderbaan afgestemd op uw gebruik
- Wij halen het huidige gras of tegels eruit en installeren vakkundig het kunstgras en panelen
- Wij leveren vakmanschap waardoor we 10 jaar garantie geven


Maak vrijblijvend een afspraak

De combinatie van producten, expertise en vakmanschap zorgt ervoor dat u optimaal kunt genieten van ons kunstgras. Lees enkele reacties van onze klanten:

Jeroen: “Eerlijk en vakkundig”
Ines: “Voelt heel fijn aan”
Peter: “Hadden we eerder moeten doen”

Kijk op www.familygrass.nl voor meer referenties en voorbeeldtuinen.


De voordelen van kunstgras van FamilyGrass

- Altijd groen en fris
- Eenvoudig in onderhoud
- Geen vlekken en direct droog
- Voelt verrassend zacht aan
- Bijzonder natuurlijke uitstraling

Kantsingel
85349 AJ - Oss
Nederland

Tel: +31 412 623 50753
www.familygrass.nl
office@familygrass.nl

 

 

Uit de editie van

maart 2020

Lente