Goud is haar leven

Op dit moment hebben we het drukker dan ooit, nu de goudprijs record na record breekt. “Het zijn gouden tijden, dat is absoluut waar”. We zien verschillende soorten mensen in onze zaak, soms komt men binnen met een sieraad van € 20,00, maar ook een kilo baar goud is niet ongewoon. Alles kan ingekocht worden maar we kopen vooral veel sieraden uit erfenissen. 

 

Daphne Roes, de eigenaresse van MaxGoud in Rotterdam, vindt dat iedereen interessant is die zijn of haar goud wil komen verkopen. In haar zaak in Rotterdam aan de Goudsesingel 46 hebben Daphne en haar collega’s dagelijks 25 tot 40 afspraken. Door de hoge goudprijs, maar ook door de coronacrisis waar we midden in zitten. Veel werkgevers hebben dit jaar geen vakantiegeld uitgekeerd, hierdoor verkopen veel werknemers goud zodat er toch weer extra geld binnenkomt. De kerst komt eraan iedereen wil iets extra hebben. 

 

Door het vele thuiswerken stuiten mensen ook vaker op spullen waarvan ze niet meer wisten dat zij die hadden, iedereen is meer dan ooit aan het opruimen. De goudprijs doorbrak onlangs het record van 2011. Het stijgen begon vlak na het uitbreken van de coronacrisis. Er ontstaat angst en onzekerheid door de pandemie, legt zij uit. 

Wat we op dit moment ook zien zijn de politieke spanningen tussen de Verenigde Staten en China. Geld wordt minder waard, rente levert niets op, aandelen zijn onzeker, maar goud behoudt z’n waarde, wat er ook gebeurt. Volgens haar is het hoogtepunt nog niet bereikt. Daphne kijkt naar het beeldscherm naast haar. Een kilo goud is op dit moment
€ 52.500,00. Ik denk dat we nog door de 60 heen gaan.

 

Goud is haar leven, tien jaar geleden rolde zij via haar ex-schoonfamilie het inkopers wereldje in. Voor haar het mooiste vak wat er is. Ik draag zelf ook het liefst goud. Sieraden, kleding, ik heb zelfs gouden schoenen, kortom I Love Gold.

 

Behalve de grote monitor (‘Elke vier minuten checken we de prijs’) prijkt op het zware houten bureau een weegschaal. Daphne bekijkt de oogst van de dag met een juweliersloep. Een felle lamp schijnt haar bij. Ook hebben we hier een röntgenapparaat (XRF), waarmee we exact de samenstelling van het goud kunnen meten. Ik kan zelfs zien waar het vandaan komt.

 

Het zijn de verhalen die volgens haar het werk zo mooi maken. ,,Mensen brengen een herinnering mee. Die hoor ik graag. Ze nemen er afscheid van en het geeft ze een goed gevoel als ze erover kunnen vertellen.’’

 

Vaak zijn het sieraden de wij binnenkrijgen, maar ook wel baren goud. ,,Hier is een baar van tien gram.’’ Ze schuift het plaatje naar voren. Dat is dus meer dan € 525,00 waard. Vroeger kon je die plaatjes ook gewoon bij de bank kopen. In Nederland is dat afgeschaft, net als de kluisjes. Nog een reden dat mensen hun goud verkopen.

 

Onze winkel is beveiligd, overal hangen camera’s en wie naar binnen wil moet aanbellen. Haar klantenkring bestaat uit alle lagen van de bevolking.

 

Het goud dat bij MaxGoud binnenkomt, gaat naar de eigen smeltoven. Omdat we dat zelf doen, kunnen we de beste prijs bieden. We maken er weer mooie sieraden van. Die zijn door de hoge goudprijs ook weer waardevoller. 

 

www.maxgoud.com

 

Uit de editie van

oktober 2020

Herfst