Fidan

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” In haar drukke schema maakte de leuke winnares van de ‘Strong Woman Award’ Fidan Ekiz multitaskend tijd vrij voor ons. Presentatrice, talkshowhost, documentairemaakster, correspondent, columniste, regisseur, opinie-, radio- en mediamaker, wat kan deze journaliste met een uitgesproken onderbouwde mening, niet?

 

Indrukwekkende carrière

Fidan’s vader verhuisde in 1966 vanuit Turkije naar Rozenburg om als lasser in de Rotterdamse haven aan de slag te gaan. Haar moeder kwam vijf jaar later en maakte schoon. Fidan werd in 1976 geboren en heeft twee zussen en een broer. De kinderen groeiden op in een warm gezin. Van haar ouders mocht Fidan tijdens haar studie journalistiek in Utrecht niet op kamers wonen. “Het was ook niet te betalen, ik werkte gewoon en reisde vier, vijf jaar lang veel. Ik heb heel veel tijd in de trein en bus doorgebracht, word je wel sterker van.”

 

Nadat ze haar studie heeft afgerond gaat Fidan aan de slag bij het Rotterdams Dagblad. In 2003 doet Fidan verslag van de inval in Irak, vanaf de Turks-Iraakse grens als Turkije correspondent voor RTL Nieuws. Vanaf 2009 is ze redacteur bij Pauw en Witteman, opiniemaker bij Vrouw en Paard en schuift ze regelmatig als tafeldame aan bij de Wereld Draait Door. In 2010 verschijnt haar indrukwekkende docu ‘Veerboot naar Holland’ waarin de verhalen van vijf Turkse migrantengezinnen worden verteld. Fidan interviewde hiervoor onder andere haar eigen ouders. In 2016 volgt haar docu ‘De Pen & Het Zwaard’, over de persvrijheid in zes uiteenlopende landen, waarvoor ze de Duidelijketaalprijs ontvangt. Hierna presenteert ze het televisieprogramma De Nieuwe Maan, waarmee ze in 2020 stopte na heftige bedreigingen. Daarna wordt Fidan gevraagd om samen met Jeroen Pauw een dag per week OP1 te presenteren. En vanaf die zomer presenteerde ze samen met Renze Klamer vijf dagen per week De Vooravond. Een jaar later kwam hier onbegrijpelijk en abrupt een eind aan.

 

Na haar overstap van BNNVARA als freelancer naar WNL presenteert ze vanaf januari samen, met Sven Kockelmann, één avond OP1. Maar dat is niet het enige in het nieuwe jaar: “Op de zaterdag ga ik samen met Wieger Hemmer bij WNL Opiniemakers op NPO2 van 17.00 tot 19.00 uur radio maken. En ik ben bezig met twee documentaires, het wordt lekker druk. Daarnaast werk ik al een tijd aan mijn politiek getinte boek, wat gaat over het land, de maatschappij, de samenleving vanuit mijn ogen. En met het AD ben ik bezig om iets te op te zetten, maar niet als columnist. Columns wil ik even niet. Er zijn al zoveel meningen. Dan zou ik het echt anders moeten doen, mezelf en anderen overtreffen, maar dat gevoel heb ik nu gewoon niet. Ik heb geen zin om net als tien andere mensen te schrijven over grote gebeurtenissen die week, maar dan net vanuit een andere invalshoek. Ik vind dat niet zo uitdagend. Het moet me wel uitdagen en ik moet wel het gevoel hebben dat het onderscheidend is. Wanneer dat niet zo is, dan denk ik, toch maar niet. ”

 

Wie zijn jouw voorbeelden? “Sonja Barend en Oriana Fallaci als schrijfster. En Oprah heb ik ook altijd wel hoog staan. Toen ik jong was keek ik altijd naar haar en dacht ik: ‘dat is wel zo’n type programma dat ik zou willen presenteren’.”

 

“Gewoon alles aanpakken”

“Ik blijf mezelf ontwikkelen door altijd dingen aan te pakken die ik nog niet heb gedaan. Een beetje het Pippi Langkous verhaal: ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan. Gewoon alles aanpakken, ondanks twijfels en het ook wel eng was. Radio heb ik ook niet eerder gedaan en dan is het gewoon heel erg leuk. Op een gegeven moment zit je in de mediawereld, de presentatiewereld en dan komen er allerlei kansen voorbij en die grijp ik gewoon. Dat is heel fijn een heeft me al veel gebracht. Ik ben constant aan het leren. Ook met radio, dat is veel meters maken en dingen uitproberen.”

 

Omgaan met tegenslag

“Dan mag ik een paar dagen van slag zijn en dan door. Het mag nooit te lang duren van mij. Op het gebied van werk en in het leven. Ik probeer me niet te veel door iets van slag te laten brengen. Ik let daar altijd wel heel erg op. Dit werkt voor mij gewoon beter, tenzij het iets is wat heftiger is zoals ziekte of dood. Ik ben best wel iemand die zich kan afsluiten en een beetje op mezelf kan zijn, daar ben ik zelfs heel goed in. En ja, veel praten en veel lezen. Het verlies van mijn vader, daar kom je nooit overheen. Mijn scheiding was ook niet makkelijk, maar ik heb gelukkig met mijn ex-man, Wierd Duk, goed contact en daar ben ik wel blij mee. Je hoort ook vaak hoe het anders kan. En ik denk dat we dat wel goed doen met elkaar.

Ik denk dat het ook wel heel erg scheelt als je een vangnet van fijne mensen om je heen hebt, wat tegenslagen betreft. Ik heb gewoon een hele lieve familie, iedereen staat altijd voor elkaar klaar en dat helpt me heel erg. Wat dat betreft ben ik blessed, dat we gewoon als broer en zussen heel goed contact met elkaar hebben, ik mag niet klagen. Dat is het belangrijkste, gezondheid en een lieve familie, dat zijn belangrijke dingen.”

 

Mentaal en fysiek gezond blijven

“Door mijn vangnet, maar ook door los te kunnen laten. Vroeger was ik veel zwaarder op de hand, een overdenker en maakte ik dingen ingewikkeld. Maar ik heb wel op een gegeven moment geleerd om door te gaan en niet ergens in te blijven hangen. Dat helpt mij wel heel erg. Je moet altijd weer overeind, opstaan en doorgaan. Vrienden zeggen wel eens jij luistert veel, maar je vertelt zelf niet altijd wat. Ik weet dat dat altijd wel kan, maar ik doe dat inderdaad niet zo snel. Want je moet eerst vrede met jezelf hebben, zelf geloven dat het beter gaat worden. Ik denk dat wat dat betreft mijn core wel sterk genoeg is. Dat je op jezelf kan rekenen. Dat is echt wel een belangrijke ontwikkeling voor mij.

Fysiek, daar moet ik wat meer mijn best voor doen. Ik ben niet iemand die altijd op tijd naar bed gaat en heel veel sport. Ik heb wel het wandelen en podcasts luisteren ontdekt. Dat gaat me nog wel goed af. Ik eet een paar dagen goed en dan kan ik het toch niet laten om een zak chips leeg te eten. Ik vind dat ook gezellig. Moet er niet aan denken als ik met mijn zoontje, Ferran (8) een filmpje kijk en dat dat niet kan. Ik probeer dan ook wel popcorn ofzo, maar met chips is het dan toch gezelliger. Maar ik probeer er wel op te letten.”

 

Kledingstijl en beauty tips

Mijn kledingstijl is van alles wat. Heel netjes en verzorgd voor op tv en daarbuiten, maar zoals nu, loop ik gewoon in een joggingbroek. Het wisselt, maar ik ben wel heel erg van de comfort, omdat ik al zo vaak netjes gekleed moet. Dus als het dan niet hoeft, doe ik het ook niet. Of ik duurzaam leef? Ik let er niet heel erg op, maar ik leef onbewust al duurzaam. Ik vlieg niet veel en gebruik geen plastic tassen.”

 

 “Altijd je huid reinigen voordat je gaat slapen en producten voor je huid gebruiken die goed zijn. Zoals retinol en vitamine A-zuur,  de enige rimpelcrème die werkt. En preventief heel belangrijk, een SPF50 elke dag. Dat kan ik niet vaak genoeg zeggen, daar moet je vroeg mee beginnen. Daar staan we als we jong zijn niet zo erg bij stil, maar daar ga je later echt spijt van krijgen. Huidverzorging is gewoon heel belangrijk.

En mijn ontspanning is films kijken en lezen én leuke dingen met mijn zoontje doen. Met hem naar de bioscoop, daar kan ik me enorm op verheugen. En tegenwoordig ook podcasts luisteren over mindfulness. Vroeger vond ik dat allemaal te zweverig , nu vind ik dat wel leuk, een beetje meditatie. Nu denk ik, dat werkt wel. Ik ga zelf ook podcasts maken. Er liggen heel veel plannen, maar first things first. Ik moet het ook niet te druk maken, natuurlijk.”

 

‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt’

“Vroeger had ik wel ergens in mijn agenda quotes, gedichten of motto’s staan, maar dat heb ik niet meer. Alleen die van Cruijff ‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt’ daar leef ik meer naar.” Een eerdere quote van Fidan uit het AD: ‘Ik zal me dan ook nooit tegen laten houden door reacties op social media. Juist niet. Hoe meer weerstand, hoe meer ik voel: dit móet gezegd worden’ klopt nog steeds. “Als er veel mensen boos worden, dan maakt het in elk geval wel wat los. Ik hoef mijn gelijk niet te halen, maar als je discussie losmaakt, mensen worden er boos over, dan vind ik het al interessant als erover nagedacht wordt en als het mensen aanzet tot nadenken. Want er zijn altijd wél mensen die het met je eens zijn. Dat zie je nu ook heel erg, dat mensen zo lijnrecht tegenover elkaar staan.”

 

“Houd je aan die regels en laat je vaccineren”

“Wat zou mijn mening moeten zijn over de corona crisis? Ik heb heel veel respect voor corona, haha, anders wordt het wel heel ingewikkeld en ik ben gevaccineerd. De vaccins werken wel echt, alleen als je onderliggend lijden hebt of tot een risicogroep behoort, kan je alsnog ziek worden. En je kan altijd anderen besmetten, dat weten we inmiddels wel, maar dat het werkt weten we ook, dat staat wel echt vast. Ik zou mensen adviseren zich vooral te laten vaccineren. Mijn moeder kan niet wachten totdat ze de booster heeft en ik ook niet. Ik maak me alweer zorgen over haar, want de besmettingen zijn nu weer zo hoog. Die nieuwe variant uit Zuid-Afrika vind ik wel heel eng, ja. Je kan alleen maar hopen dat mensen gezond uit deze winter komen, maar daar ziet het er nu niet naar uit, ik houd me hart vast, eerlijk gezegd. We wijzen de hele tijd naar iedereen, maar we moeten naar ons eigen gedrag blijven kijken, denk ik. Helaas doordat het kabinet ook deed alsof er geen gevaar meer was, hebben we te veel losgelaten. Als ik mensen zou kunnen oproepen, zou ik zeggen: ‘houd je aan die regels en laat je vaccineren’. Ik kan me ook af en toe beter aan die regels houden, maar ik zit nu ook weer in die fase dat ik een paar dagen geleden niet naar een concert ben gegaan. Ik moet ook mijn eigen verantwoordelijkheid pakken daarin. En af en toe moeten we ook uit die social media bubbel stappen. Iedereen wijst maar naar elkaar en wil zijn gelijk, daar doe ik het liefst zo min mogelijk aan mee, want er is al genoeg verdeeldheid en polarisatie.”

 

 

Uit de editie van

januari 2022

Winter