Dyantha Brooks - “Ik heb nog heel veel dromen”

Dyantha Brooks - “Ik heb nog heel veel dromen”

Op een winterse zaterdagavond in de auto “even lekker rust” op weg naar de late uitzending van SBS Shownieuws, mochten we de leuke en openhartige Dyantha Brooks het hemd van haar lijf vragen. De late avonden en korte nachten houdt ze vol omdat “Show gewoon heel leuk is. Het is een beetje een onhandig tijdstip als je kleine kinderen hebt of überhaupt als je kinderen hebt, daar hebben mijn collega’s Tooske en Airen ook last van, maar het is super leuk. Dus je doet het.” 

 

“Ik was altijd al bezig met entertainen”

De 33-jarige Dyantha groeide samen met haar broer op in een warm, liefdevol en hecht gezin “we deden echt alles met zijn viertjes” in Amsterdam-Noord. Haar Arubaanse vader kwam op zijn 21e naar Nederland en is al ruim 40 jaar met haar Nederlandse moeder getrouwd. Als kind danste ze altijd en haar ouders deden er alles aan om haar van de ene dansles naar de andere te brengen. “Ik was altijd al bezig met entertainen”. Ze deed mee aan Wereld- en Nederlands hiphop en streetdance kampioenschappen, heeft verschillende prijzen gewonnen en gaf jarenlang les. “Mijn leven bestond echt uit dansen, dansen, dansen.” Ieder jaar ging ze voor het dansen naar LA of New York en op haar 21e moest ze de keuze maken “of ik moest daar gaan wonen, want dan kun je echt je carrière opbouwen of hier in Nederland blijven als achtergronddanseres voor de Toppers en The Voice of Holland, maar dat was totaal niet mijn ambitie. En ik leerde mijn man, Mick de Vlieger, toen kennen, dus ik wilde wel echt in Nederland blijven. Daarom ben ik op een gegeven moment gestopt.” Daar heeft ze nooit spijt van gehad omdat ze meteen andere leuke dingen is gaan doen. “Ik wil ergens of heel goed in zijn of het niet doen.”

 

“Ik heb nog heel veel dromen”

Wat volgde was een mooie carrière van dit natuurtalent met een dansopleiding “ik noem mezelf altijd een straatkat”. Een eigen ochtend radioprogramma bij Wild FM, VJ bij muziekzender Xite, presentatrice bij TLC en vijf jaar later aan de slag bij jongerenzender FunX. Daar voelde ze zich na een aantal jaar niet meer thuis, ze was inmiddels ook getrouwd. Via een ex-collega kwam Dyantha eerst als deskundige bij Shownieuws terecht en sinds maart 2018 presenteert ze het SBS6 programma. “Fulltime blijf ik graag tv doen, want ik heb nog heel veel dromen, maar de kroegsfeer van radio en het losbandige dat vind ik heel leuk om er af en toe bij te doen. Ik doe ook steeds vaker dingetjes voor Radio 538. Ik vind dat enorm lachen en gezellig en dat voelt totaal niet als werk.” 

 

“Ik zou graag programma’s met inhoud, met human interest willen maken. Ik kijk zelf altijd graag naar ‘Over mijn lijk’, ‘Five Days Inside’ en programma’s die Ewout Genemans of Beau van Erven Dorens maken. Ik zou graag die richting op willen. Ik vind Beau wel echt een perfect voorbeeld, iemand die werkelijk alles heeft gedaan. Hij heeft Shownieuws ook gepresenteerd en heeft ook mindere periodes gehad, maar is nu wel echt een eigen persoon en maakt mooie programma’s. En wie weet over tien jaar een eigen talkshow, maar op dit moment met 33 jaar vind ik mezelf daar nog iets te jong voor en zijn er nog heel veel andere dingen die ik zou willen doen.”

 

“Niet te trots zijn om te leren”

Na haar vrijwillige vertrek uit Expeditie Robinson, deze zomer, werd ze vrij snel zwanger. Ze had echt heimwee naar haar gezin. “Je bereidt je daar natuurlijk wel op voor, want als je zo’n kans krijgt, ga je niet binnen de kortste keren opgeven. Maar uiteindelijk ben ik 23 dagen van huis geweest en voelt dat als moeder heel onnatuurlijk om niet te weten hoe het met je kind gaat. En ook om niet te weten hoe je zoontje daarmee omgaat en hoe hij zonder contact al die weken is. Voor mezelf had ik het nog twee weken vol kunnen houden, want het is gewoon bikkelen, letterlijk een beetje door de pijn heen. Maar vanwege mijn gezin maakte dat het gewoon heel lastig. Anders had ik tot het bittere eind gegaan.” Davis (4) kan niet wachten op zijn broertje, “maar ik denk niet dat hij begrijpt dat dit een permanente situatie wordt, dat we begin volgend jaar met zijn vieren zijn. Op dit moment is hij wel een prinsje, we dragen hem op handen en hij krijgt alle aandacht.”

 

Onlangs is haar contract met twee jaar verlengd. Het was even spannend, mede vanwege haar zwangerschap en corona. “Het zijn onzekere tijden en er komt misschien een fusie tussen Talpa en RTL. Dit is gewoon een onzekere wereld, er kunnen zo weer tien andere Dyantha’s opstaan. Het is voor iedereen in de mediawereld altijd spannend of ze je weer voor een periode vast willen leggen. Dat is onrustig maar ook weer het leuke aan deze baan. Ik zou heel onrustig worden van een contract voor onbepaalde tijd bij een baan waarvan je weet dat je dat tot je 67egaat doen. De prestatiedrang vind ik ook heel leuk. Alleen is het eens in de twee jaar een spannend moment. Hoe sta ik in de markt, groei ik door of ga ik achteruit, ben ik gewild of helemaal niet. Zo haal ik het beste uit mezelf en er zijn genoeg collega’s die mij motiveren om beter te worden en te blijven ontwikkelen. Hoe zij een gesprek in gaan, zich voorbereiden. Ik kijk soms mijn eigen afleveringen terug en dan is het in mijn beleving anders gegaan dan het op tv overkomt. Je moet gewoon niet te trots zijn om te leren. En ik ga altijd van mijn eigen kracht uit. Ik ben niet geïntimideerd door nieuw talent. Ik heb het gevoel dat er genoeg werk is voor iedereen. Je moet niet vergelijken met alles wat er al is, maar echt van jezelf uitgaan. En gewoon keihard werken.”

 

“Geluk is geen onuitputbare bron”

“Een mens lijdt het meest het lijden dat hij vreest. Dat is mijn quote, echt wie ik ben. Ik kan me zorgen maken over dingen die totaal niet spelen. Ik vind bijvoorbeeld het ouderschap super fragiel. Ik ben altijd maar bang dat er iets gebeurd met iemand waarvan ik houd. En dat bang zijn is eigenlijk al een stukje lijden, terwijl er nog helemaal niets aan de hand is. Het is geen inspirerende quote, maar geeft wel weer wie ik ben.

Hoe ga ik hiermee om? Relativeren, mezelf echt vertellen dat het nergens op slaat. Ook dat geluk geen onuitputbare bron is. Het is niet zo dat het op een gegeven moment klaar hoeft te zijn. Iedereen maakt vervelende dingen mee in het leven. Maar het hoeft niet eng te zijn als het leven goed gaat. Het gaat allemaal heel goed. Ik ben wel heel gelukkig, heb een gezond kind, ben zwanger van een tweede en heb een lieve man. Want je leest zo veel nare dingen iedere dag, dus kan ik me heel erg zorgen maken over wat er allemaal kan gebeuren. Alleen er is niet gezegd dat die hele erge dingen jou overkomen, gelukkig.”

 

“Rouwdouwer met dat stoere randje”

“Momenteel is mijn kledingstijl een rommeltje. Ik kan me als ik zwanger ben niet heel goed kleden omdat ik van alles probeer te verhullen en er uiteindelijk uitzie als een soort hobbezak. Normaal gesproken houd ik wel van elegant en chique, maar ook stoer. Dus jeans met een mooie pump eronder en een kokerrok met iets stoers. Bij SBS ben ik anders gekleed dan in mijn dagelijks leven. Expeditie was wel echt een eyeopener van hé waarom ben ik zo ver af gaan staan van de Dyantha die ik ben. Die rouwdouwer met dat stoere randje is wel echt heel erg wie ik ben. En ik voelde me daar zonder make-up en vlechten ook wel heel comfortabel. Deze zwangere periode telt even niet, maar volgend jaar wil ik dat randje wel meer naar boven halen. Die iets stoerdere chick dan alleen maar dat meisje met colbertjes en een mooi horloge. Dat ben ik niet helemaal, vooral de combinatie van beide werelden, is wie ik ben.”

 

“Ik ben zeker tevreden met mezelf, wat niet betekent dat ik mezelf altijd geweldig vind, want ik zit nu in een onzekere periode. Ik ben niet een vrouw die zichzelf zwanger heel knap voelt. Ik heb iedere dag moeite dat ik ben aangekomen, een dikke kop. Maar ik ben wel iemand die zich daar binnen vijf minuten weer overheen zet. En volgend jaar weer vol gas. Maar in de basis ben ik gewoon tevreden met wie ik ben als persoon.”  

 

Goede genen

“Mentaal ben ik vrij sterk, dat heb ik van mijn vader. Ik kan heel erg relativeren en heb een hele luchtige man, dus ik denk dat dat mij mentaal gezond houdt. Ik kan goed praten, goed ventileren, dat geldt eigenlijk voor iedereen dingen niet opkroppen en goed verwerken. En goede genen, want ik ben niet iemand met de meest gezonde levensstijl. Ik sport heel veel en probeer voldoende groente en fruit binnen te krijgen, maar ik trek ook iedere dag een blikje Cola Zero open en drink waarschijnlijk te veel koffie. En als er ergens een feestje is, denk ik na een paar drankjes, heeft er nog iemand een sigaretje? Natuurlijk niet als ik zwanger ben. Dus genen en een beetje gezond verstand.”

              

Nee, ik leef niet echt duurzaam, maar ben wel van een bewuste generatie. Hebben we wel zoveel nodig voor het avondeten of gooien we dan teveel weg en moeten we zoveel vlees eten. Maar ik ben niet de meest duurzame persoon die je gaat vinden. Mijn man en ik zijn op zoek naar een elektrische auto en ik rijd op een elektrische fiets, waar ik vroeger op mijn scooter door de stad ging”.

 

“Chillen en tijd voor mezelf”

Dyantha’s selfcare en beauty tips zijn “jezelf altijd in de gaten houden. Ik heb echt een hele drukke periode achter de rug. Ik denk dat ik niet snel in een burn-out terecht zou komen, want als ik merk dat ik over mijn taks heenga, las ik meteen die pauze in. Ik maak echt tijd om alleen ergens een koffietje te doen, even die rust op te zoeken als ik mijn zoontje naar school heb gebracht. Of ik houd die dag helemaal vrij en dan kan de wereld op zijn kop gaan staan, maar dan is het echt chillen en tijd voor mezelf.” 

 

“Ik word iets ouder en vroeger haalde ik mijn make-up met een babydoekje eraf en dacht prima. Maar inmiddels heb ik tien verschillende potjes, huidserums, neem ik collageenpoeder en reinig mijn huid heel goed. Goed reinigen en hydrateren zijn mijn tips, want je hebt echt maar één huid. Ik hoop nooit veel botox te gaan gebruiken, dus tot dan goede verzorging en hopen dat mijn huid mooi blijft. En het is heel normaal als je ouder wordt dat je rimpels krijgt en je er wat vermoeider uit gaat zien. Je wordt in dit beroep natuurlijk continue geconfronteerd met je uiterlijk en je krijgt er opmerkingen over, dus je wordt wel heel zelfbewust en moet dan wel sterk in je schoenen staan. En ik leef in een wereld met mensen die ouder zijn dan mijn moeder met een gezicht met fillers en botox. Maar dat moet ieder voor zich bepalen. Ik ben er absoluut niet op tegen, maar dat is op mijn leeftijd niet aan de orde, dus als ik dat nog twintig of dertig jaar kan uitstellen, why not?”

 

“Iets meer kwetsbaarheid vanuit de politiek “

Dyantha is haar mening over de coronacrisis een beetje kwijt. “Ik geloof in de wetenschap en probeer vertrouwen te hebben in het systeem in mijn leven, want als ik dat niet hebt, ga ik een moeizame tijd tegemoet. Maar ik denk wel dat we in een tijd leven waarin je zelf goed moet nadenken over van alles. Moeten we straks onze kleine kinderen gaan vaccineren? Een heel onzekere tijd voor iedereen, dat vind ik vooral. Iedereen moet maar heel goed weten wat ie wil, maar heel veel mensen weten niet waar ze goed aan doen. Moest ik me tijdens mijn zwangerschap laten vaccineren want een jaar geleden werd dat nog streng afgeraden? We proberen allemaal maar de beste keus te maken. Ik heb als zwangere wel de keuze gemaakt mij te laten vaccineren.

We kunnen alles wel hard veroordelen, maar ik denk oprecht dat niemand weet hoe hiermee om te gaan, dus ook Rutte en De Jonge niet. Maar ik zou wel iets meer kwetsbaarheid van hun, vanuit de politiek, willen zien. Iets vaker toegeven dat ze de situatie verkeerd hebben ingeschat of ‘we’ wisten eerder dit jaar ook niet hoe het zou lopen en hebben ook niet alle wijsheid in pacht. Als je eerlijk bent en je kwetsbaar opstelt dan begrijpen de mensen dat ook eerder. Want nu voelen velen zich bedrogen.

Ik dacht eerst dit gaat een half jaar duren, maar inmiddels durf ik niet te bedenken hoe het er over drie jaar uitziet. Een heel angstige tijd ook voor onze kinderen om in op te groeien. Ik vind het ook heel vervelend dat mijn zoontje een mondkapje zo normaal vindt. Maar ook weer mooi om te zien dat kinderen zich heel snel aanpassen.”

 

 

 

 

 

 

Uit de editie van

januari 2022

Winter