Den Haan

Den Haan

Dé Rotterdamse viswinkel. De opa van Christian en Robert begon in 1924 de Rotterdamse vishandel en al bijna 100 jaar koop je hier de lekkerste, duurzame en verste vis. Nog steeds is de kracht van Vishandel Den Haan de ambachtelijke bereiding van de vis. 

 

Passie voor vis 

De tweelingbroers zijn alweer de vierde generatie, hun onze overgroot opa ging na de oorlog met zijn handkar langs de deuren om vis te verkopen, die hier samen met hun beste vriend (meer een derde broer) Seth het stokje sinds 2005 hebben overgenomen, na het overlijden van hun vader Ruud. Al veertig jaar is de vishandel aan de Kralingse Oudedijk de plek voor verse vis, heerlijke zelfgemaakte salades en maaltijden voor thuis. Of je neemt plaats aan één van de vier tafeltjes binnen of op het terrasje buiten. Vishandel Ruud den Haan staat ook bekend om hun fantastische haringen, gebakken vis en huisgerookte zalm. Die zalm is zo goed en vers dat ook zwangere vrouwen deze kunnen eten. De rolverdeling tussen de drie ‘broers’ is een geoliede machine. Christian den Haan: “Robert zorgt voor alle verse vis, inkoop, snijden, pekelen, alles. Seth stuurt het personeel aan, verzorgt de delicatessen en doet het klantenbeheer; hij kent iedereen bij naam en weet wat ze de laatste keer hebben gegeten. Zelf doe ik de administratie, beheer van de website, het stukje horeca en marketing”. 

 

Pure ambacht 

“We doen alles zelf, de inkoop, het snijden, het voorbereiden en maken. Vier keer per week staan we om 5 uur op en  gaan we naar Scheveningen. We halen de vis, gaan weer terug, maken de vis schoon, de toonbank vullen en gaan. In 2017 wonnen wij de AD haring test en scoren al jaren hoog. Mensen komen nog steeds uit alle contreien ook voor onze haring naar ons winkeltje. Haring is er bij ons met de paplepel ingegoten. Mijn opa is daar groot mee geworden aan het Noordplein, waar het allemaal is begonnen. Die traditie zetten wij voort. Je ziet wel dat de jongere generatie iets minder haring eet, maar we verkopen er dagelijks nog heel veel, vers van het mes. Net als onze gerookte zalm. Een jaar of tien geleden was er in het nieuws dat er salmonella en andere bacteriën in zalm aanwezig kan zijn. Dat moest anders vonden wij en zijn toen maanden bezig geweest om de zalm zelf te kunnen bereiden. Inkopen, zelf snijden (inmiddels machinaal) en droog pekelen. Het hele proces van inkoop totdat het in de toonbank ligt, duurt vijf dagen en natuurlijk wordt alles in aparte koelingen bewaard. Een mooi, eerlijk product zonder toevoegingen alleen wat zout, suiker en rook, meer niet en dat proef je. Natuurlijk hebben we onze zalm ook door SGS laten testen. Na dit proces kan je onze zalm maar liefst drie weken goed houden”.  

 

Vishandel Ruud den Haan

Oude Dijk 145 A, Rotterdam

T 010 4138 173

www. vishandelruuddenhaan.nl

 
Uit de editie van

juli 2021

Zomer