Black Album / White Cube. A Journey into Art and Music

Black Album / White Cube. A Journey into Art and Music

18 maart t/m 20 september 2020

In de tentoonstelling 'Black Album / White Cube' voert muziek de boventoon. Bijna tweehonderd hedendaagse kunstwerken, waaronder installaties, sculpturen, video’s en schilderijen, laten zien wat er gebeurt als de werelden van beeldende kunst en popmuziek elkaar kruisen. Vijfendertig internationaal bekende kunstenaars en muzikanten komen samen in Kunsthal Rotterdam. Hedendaagse klassiekers – waaronder de schilderijen die de basis vormden voor Kraftwerks albumcover 'Autobahn' (1974) – zijn te zien naast fotografie van Wolfgang Tillmans en Anton Corbijn, schilderijen van Kim Gordon en Albert Oehlen en video-installaties van Arthur Jafa en Cyprien Gaillard. 'Black Album / White Cube' is een verrassende reis langs kunst, ingegeven door muziek van The Beatles en Joy Division tot aan Britney Spears en Techno.


Zonder muziek geen kunst

Kunstenaars als Richard Prince en Mark Leckey geven hun eigen draai aan muzikale principes als ritme of sampling. Van muzikanten is kunst tentoongesteld. Zo blijkt Kim Gordon niet alleen oprichter van Sonic Youth maar ook schilder. Het contrast tussen popmuziek als massa-industrie en de kunstwereld, waar het draait om het originele object, levert een interessant spanningsveld op. De monumentale installatie 'We Buy White Albums' van Rutherford Chang speelt met dit gegeven. Chang verzamelde 3.000 kopieën van The Beatles' 'White Album' en rangschikte ze in serienummer in een nagebouwde platenzaak. Verouderd, bevlekt of beschreven blijkt iedere plaat uniek en bijzonder. Van grafisch ontwerper Peter Saville is een nieuwe video-installatie te zien. De video toont alle hommages en rip-offs van het iconische ontwerp dat hij maakte voor de platenhoes van Joy Division’s 'Unknown Pleasures'. Zo is de tentoonstelling gevuld met uiteenlopende hedendaagse kunstwerken in allerhande media die zonder muziek nooit gemaakt waren.


Van fans tot clubs

De muziekindustrie heeft geleid tot de extreme verering van popidolen. Wolfgang Tillmans portretteerde vanaf de jaren tachtig sterren als Grace Jones, Wu-Tang Clan, Björk en A$AP Rocky. Hoe vanaf het tijdperk van The Beatles ‘extreme fandom’ is ontstaan - van Beliebers tot de Army van K-pop band BTS - intrigeert kunstenaars als Phil Collins (nee, niet de zanger) en Radenko Milak. Milak vereeuwigde in aquarel dé kus van Madonna en Britney Spears tijdens de MTV Video Music Awards die in 2003 wereldnieuws werd. Fans ontmoeten de sterren en elkaar in het uitgaansleven. Van dé uitsmijter van de Berlijnse uitgangstempel Berghain Sven Marquardt zijn tien enorme portretten te zien van collega-bouncers. De Rotterdamse fotografen Ellie Uyttenbroek en Ari Versluys legden in hun serie 'Exactitudes' het uiterlijk van gabbers vast.


Synesthesie

Muziek kan je van je sokken blazen als je de volumeknop omhoog draait, of je terugbrengen naar een bepaald moment. Maar hoe creëer je zo’n zelfde ervaring met beeld? ‘Als ik naar muziek luister, zie ik kleuren’: aldus de Duitse schilder Bettina Scholz. Dat vertaalt zich in werken waarin wolken van inkt zich verspreiden op felgekleurde glasplaten. Meer kunstenaars spelen in de tentoonstelling met het fenomeen van synesthesie, waarmee de ene zintuiglijke ervaring onderbewust een andere oproept.


Uitgebreid publieksprogramma met o.a. Kunsthal LIVE op zondag

Bij 'Black Album / White Cube' wordt een uitgebreid programma georganiseerd. Op vrijdag 22 mei wordt de clubcultuur gevierd tijdens The Perfect Night. De avondopenstelling komt tot stand in samenwerking met Radio Operator en is een combinatie van een live talkshow met bijzondere gasten, tentoonstellingsbezoek in de avonduren en een uitgaansavond. Vanaf 5 juli vindt Kunsthal LIVE OP ZONDAG plaats. Zes weken lang bruist het plein naast de Kunsthal in het Museumpark met een gevarieerd programma vol actuele kunst, muziek en food. www.kunsthal.nl/liveopzondag


Samenwerking

De tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met de Deichtorhallen in Hamburg. Gastcurator is journalist Max Dax, voormalig hoofdredacteur van het befaamde Duitse rock en pop culture magazine 'Spex' en van 'Electronic Beats Magazine'.


Info
010-4400301
www.kunsthal.nl
Openingstijden:
Dinsdag t/m zaterdag 10.00 -17.00 uur
Zon-en feestdagen 11.00 -17.00 uur
Volg de Kunsthal op www.kunsthal.nl| Facebook| Twitter| YouTube| InstagramRadenko Milak, Britney Kisses Madonna, 2019
Waterverf, 48,5 X 35 cm © Radenko Milak.
Courtesy PRISKA PASQUER, CologneEmil Schult, Autobahn Comic, 2004-2019
Olieverf op doek
70 X 200 cm
© Emil SchultPhil Collins: Britney #2, 2001
C-print op aluminium dibond183 X 122 cm
Met dank aan Sammlung Falckenberg/Deichtorhallen Hamburg
© Phil CollinsRutherford Chang: We Buy White Albums detail, 2013-2019,
detail van de installatie, Hamburg
© Rutherford Chang, foto © 2019, Henning Rogge

Uit de editie van

maart 2020

Lente