Verschillende boten in een notendop

Verschillende boten in een notendop

Verschillende boten in een notendop


Ben je van plan om binnenkort een boot aan te schaffen? Weet dan dat je niet de enige bent, want de verkoop van boten is tot ongekende hoogte gestegen. Daar heeft het coronavirus natuurlijk invloed op gehad, want een vakantie in het buitenland zat (en zit er voorlopig) niet in. Vooral sloepen rond de €20.000 verkoopprijs zijn erg in trek. In dit artikel benoemen wij een aantal verschillende boten, zodat jij weloverwogen een beslissing kunt maken welke soort boot jouw voorkeur heeft.

Sloepen

We kunnen niet anders dan met de sloep beginnen. Deze type boot is misschien wel het meest populaire recreatievoertuig van dit moment. Je vindt ze in verschillende prijsklassen, uitvoeringen en met verschillende eigenschappen. Ook de jonge occasions zijn de moeite waard om eens te bekijken. Houd er echter wel rekening mee dat de kans op onzichtbare gebreken groter is bij aanschaf van een tweedehands sloep, dus maak altijd een proefvaart! Bekende sloepen merken zijn Maril en Antaris.

Jachten

Het woord ‘jacht’ ademt luxe, en dat wordt nog eens bevestigd door de hoge prijzen die vaak aan een jacht hangen. Voor de bekende jacht merken zoals, Linssen, Pedro en Bavaria kun je al snel tienduizenden euro’s reserveren. Dat is een behoorlijk bedrag dus laat je wel goed informeren door een betrouwbare botenverkoper. Met een jacht kun je de Nederlandse wateren verkennen, zoals bijvoorbeeld de Maasplassen in Midden-Limburg. Een trip naar het buitenland met een jacht is ook mogelijk, maar dan heb je wel een aantal documenten nodig. Denk hierbij aan onder andere de volgende documenten: ICP, Vlaggebrief en Zeebrief.

Rubberboten en speedboten

Adrenalinejunkies en sportieve vaarders kunnen hun geluk niet op met een sportboot. Sportboten en de grand rubberboot zijn speciaal ontwikkeld om een ruige tijd te beleven op het water met twee of meerdere personen. Dit hangt natuurlijk af van de omvang van de boot. Je kunt speedboten vaak herkennen aan de vlakke achterkant. Hierdoor blijft het water niet aan de romp kleven bij hoge snelheid. Je bent verplicht om een klein vaarbewijs te bezitten bij speedboten die kleiner zijn dan 15 meter en snelheden boven de 20 km/u kunnen halen. Voor veel vaarplezier op de grotere wateren, zoals varen op de Waddenzee en het IJsselmeer, is Vaarbewijs II verplicht. 

https://www.klopwatersport.nl/grand-rubberboten/

 

Uit de editie van

november 2020

Winter