Tim Walker: Wonderful Things

Tim Walker: Wonderful Things

Tim Walker: Wonderful Things


Dit najaar word je in de Kunsthal ondergedompeld in de fantasierijke verbeelding van een van ‘s werelds meest inventieve fashion fotografen: Tim Walker (1970). De meeslepende tentoonstelling Tim Walker: Wonderful Things viert zijn rijke verbeeldingskracht. Met groots uitgewerkte en vaak surrealistische sets neemt hij de kijker in zijn fotografie mee naar sprookjesachtige werelden. Tilda Swinton, Grace Jones, Grayson Perry en vele andere muzen en modellen zijn te zien in de grootste tentoonstelling over Tim Walker ooit - met meer dan 150 nieuwe werken geïnspireerd op de collectie van het Victoria and Albert Museum (V&A) in Londen. 

Centraal in de tentoonstelling staan tien nieuwe fotografieseries, die rechtstreeks beïnvloed zijn door schatten uit de enorme collectie van het V&A. De veelzijdige en eclectische collectie van dit museum voor kunst en design is voor Walker een bron van inspiratie. Samen met conservatoren en archivarissen dwaalt hij door de indrukwekkende zalen, depots en verborgen hoekjes van het museum, op zoek naar objecten die zijn verbeelding prikkelen. Onderweg komt hij schitterende glas-in-loodramen tegen, levendige Indiase miniatuurschilderijen, snuifdozen met juwelen, erotische illustraties, gouden schoenen en een 65 meter lange foto van het Tapijt van Bayeux, de grootste foto in de collectie van het museum. Deze en vele andere zeldzame objecten vormen de inspiratie voor Walkers monumentale foto’s in de tentoonstelling. 

Nostalgische herinneringen aan zijn kindertijd en liefde voor de natuur zijn belangrijke thema’s voor Tim Walker, maar ook identiteit en emoties staan centraal in de tentoonstelling. Met zijn werk wil Walker de diversiteit omarmen. 
"Ik ben geïnteresseerd in het afbreken van de muren die de samenleving heeft opgebouwd, zodat we een grotere verscheidenheid aan schoonheid en de geweldige diversiteit van de mensheid kunnen vieren." – Tim Walker 

Spectaculair tentoonstellingsontwerp
Het ontwerp van Wonderful Things in de Kunsthal is in handen van de creatieve studio MAISON the FAUX. Vertrekpunt hierbij is het spectaculaire design dat de Britse set designer en creative Shona Heath, sinds jaren de vaste samenwerkingspartner van Tim Walker, maakte voor de gelijknamige tentoonstelling in het V&A.

Marianne Splint, directeur Kunsthal, licht toe: “Wij zijn verheugd dat we met deze meeslepende jubileumtentoonstelling - de Kunsthal bestaat op 1 november 30 jaar - komend najaar weer een iconische modefotograaf aan het Nederlandse publiek laten zien. Het is fantastisch om bezoekers de mogelijkheid te bieden een duik te nemen in Walkers unieke verbeeldingskracht. We kijken uit naar deze mooie samenwerking met het Victoria and Albert Museum in Londen en Studio Tim Walker.”

Uit de editie van

oktober 2022

Herfst