Stadshaven Brouwerij

Stadshaven Brouwerij

In het Rotterdam Makers District verrijst aan de Merwehaven een combinatie van craftbierbrouwerij met eigen horeca die zijn weerga niet kent: de Stadshaven Brouwerij. In een 100 jaar oude, volledig gerestaureerde fruitloods van ruim 5000 m2 (dat is net zo groot als een voetbalveld) wordt straks maar liefst 20.000 hectoliter craftbier gebrouwen en afgevuld in fles, blik of fust. Dat komt neer op 2 miljoen liter bier of 6 miljoen flesjes (0,33 l) per jaar.

 

Naast de gebruikelijke ingrediënten voor bier (mout, hop en gist) maakt de Stadshaven Brouwerij gebruik van een combinatie van citrus fruit  (e.g. sinaasappels, citroenen en limoenen) en exotisch fruit. Het fruit wordt als subtiele verrijking verwerkt in een nieuwe craftbierenlijn die is geïnspireerd op de historie van de Rotterdam Fruit Port, ooit Europa’s grootste fruithaven.. De thuishaven van de Stadshaven Brouwerij wordt volop herontwikkeld en heeft veel potentie. Dit moet dan ook de nieuwe hotspot van Rotterdam worden: een energiek gebied met een mix van werken, wonen, cultuur, horeca, sport en onderwijs. 

Onderscheidende factor van de Stadshaven Brouwerij is naast de kwaliteit van de brouwerij, tevens het feit dat de brouwerij open is voor publiek Zo worden er rondleidingen en bierproeverijen verzorgd en opent de Stadhaven Brouwerij in hetzelfde karakteristieke een eigen “urban-trendy” horecaconcept. Vanaf één van de 350 zitplaatsen in het horecagedeelte heeft men straks mooi uitzicht op de brouwerij: een installatie van 120.000 kilo rvs met 19 lagertanks waarvan 10 stuks a 12.000 liter en zo’n 3.000 meter bierleiding. Daarnaast is er een riant terras van 750m2 waar het in de zonnige maanden goed vertoeven is. Hier kan men, met uitzicht op de bierketels en het water, genieten van de in-house gebrouwen craftbieren en de uitgebreide menukaart. Deze is gebaseerd op eerlijke en duurzame (streek)producten bereid in de smoker, op de BBQ of uit de steenoven. 

Naast de smaakvolle gerechten is er oneindig veel keus aan bier. Zo focust de Stadshaven Brouwerij zich op de toegankelijke en innovatieve bier- en foodcombinaties, serveren ze gedurfde signature biercocktails waar men voor terugkomt en ontbreken ook de self-service taptafels niet.

De Stadshaven Brouwerij is niet alleen een plek waar je lekker kunt eten en drinken, ook duurzaamheid is een belangrijk onderdeel van het menu. Zo wordt er gebruik gemaakt van de meest moderne technieken om zo circulair mogelijk te werk te gaan en zo min mogelijk water en energie te verspillen. Er liggen maar liefst 1.700 zonnepanelen op het dak. Met het Schiedamse bedrijf StoredEnergy, die oude accu’s van e-scooters verzameld, die anders weggegooid zouden worden en hier grote batterijen van maakt, gaat de Stadshaven Brouwerij kijken of ze het overschat aan energie van de zonnepanelen kunnen opslaan in deze batterij. ’s Avonds zou die energie bijvoorbeeld weer gebruikt kunnen worden voor de lampen op het terras. 

Ook het restafval komt goed terecht. Dit wordt geschonken aan de koeien van de welbekende Floating Farm, ’s werelds eerste drijvende zuivelboerderij op nog geen 200 meter bij de brouwerij vandaan. Doordat de koeien het bierbostel eten, produceren ze 2,5 liter meer melk per dag. De brouwerij gebruikt het melk vervolgens weer in het horecagedeelte om bijvoorbeeld cappuccino’s mee te maken.

Kortom: dit nieuwe gewaagde brouwerijconcept heeft alle ingrediënten in zich om jouw zintuigen te prikkelen!

Opening: voorjaar 2021

Locatie: Stadshaven Brouwerij, Galileïstraat 24, 3029 AM Rotterdam

Instagram: @stadshavenbrouwerij 

Facebook: Stadshaven Brouwerij

Website: www.stadshavenbrouwerij.nlUit de editie van

maart 2021

Lente