Olcay Gulsen

Olcay Gulsen

Ultieme bron van zelfliefde

 

Tijdens het maken van broccolirijst, mogen we de leuke en gepassioneerde Olcay Gulsen, modeontwerpster, presentatrice, ondernemer en beauty icoon, het hemd van haar lijf vragen. Onlangs opende ze haar geweldige Rotterdamse shop-in-shop in het nieuwe Glow Institute. Als je nog niet langs bent geweest, zeker snel even gaan.

 

“Ik ben in 1980 in Waalwijk geboren in een gezin met vijf meiden en één jongen, dus een groot gezin en ik ben de derde. Heb op school gezeten in Waalwijk en ben op mijn 18enaar Rotterdam verhuisd om Personeel en Arbeid te studeren in de avonduren. Overdag werkte ik in de uitzendwereld. Na een paar jaar besloot ik om in de modewereld te gaan werken. Ben een eigen bedrijf begonnen en uiteindelijk een eigen modemerk, SuperTrash, denk wel dat de meeste mensen dat kennen. Dat heb ik vijftien jaar lang gedaan, een internationaal bedrijf met internationale winkels en verkooppunten. Dit heb ik tot 2018 gedaan, toen is het bedrijf failliet gegaan. Daarnaast deed ik al televisieprogramma’s en ben verder de televisiewereld ingegaan. Het ondernemerschap borrelde toch wel en ben in november 2019 een beautymerk begonnen. Haar vriend Ruud (de Wild) is gelukkig weer gezond en het gaat goed. “Hij is fysiek sterk en dat is heel fijn. Als je met elkaar besluit om het gevecht aan te gaan en elkaar te steunen dan is dat harstikke bijzonder en mooi en dat heeft ons eigenlijk alleen maar sterker gemaakt.”

 

“Mijn ouders zijn van Koerdische afkomst. Ik heb gewoon een hele moeilijke jeugd gehad met veel geweld en excessen van mijn vader. Mijn ouders zijn van Koerdische afkomst en mijn vader is ernstig schizofreen. Ik ben in een vrij onveilig gezin opgegroeid, wat me wel heel veel veerkracht heeft gegeven. Ik heb hier periodes moeite mee gehad en heb besloten me daar in te verdiepen om ook andere mensen te helpen. De televisieprogramma’s die ik hierover heb gemaakt, hebben me wel therapeutisch geholpen. Na jaren heb ik zeker weer contact met mijn vader, heb hem vorige week nog bezocht. Hij is gewoon ziek en dat zal nooit veranderen. Soms moet je gewoon accepteren dat dingen zijn zoals ze zijn.”

 

Eyeopener

“Als je jong bent en je wilt heel graag ondernemen en hebt grote dromen dan zie ik dat iedereen zichzelf groter voordoet, zich beter voordoet dan dat ie is. En ik vind dat best wel een gezond iets, ik sta daar niet negatief tegenover, nog steeds niet. Als ik met jongere mensen praat vind ik dat best wel interessant. Iedereen heeft best wel een eigen doel en eigen toekomstbeeld. En ik begrijp ook wel dat je in al je blinde ambitie dan dingen anders maakt dan ze zijn. Van succes leer je beperkt, van dingen fout doen, leer je veel meer. Heb geleerd om dingen los te laten die ik mezelf had aangepraat en moest doen. Ik moest mezelf bewijzen en niets was meer goed genoeg. Uiteindelijk is het heel fijn als je weer met je beide benen op de grond staat en kan werken aan jezelf. En daarbij zien dat de wereld niet om mij draait of om hoe ik succesvol ik ben. Er zijn heel veel grotere problemen en als je daar een klein steentje aan kan bijdragen, is dat wat jou mens maakt. Het gaat niet om hoeveel winkels je hebt en hoe groot je bankrekening is en ik denk dat dat wel voor mij een grote eyeopener was. Ik had dat wel gewoon nodig.”

 

Televisie

Olcay heeft al vele programma’s gemaakt zoals ‘RTL Boulevard’, ‘Beter laat dan nooit’, ‘Gestalkt’ en ook modeprogramma’s zoals haar nieuwe televisieprogramma ‘Heb ik wat van je aan’. “Fatale liefde ging over vrouwen die te maken hebben gehad met geweld en ‘Olcay & huiselijk geweld’ ging onder andere over mijn verleden.” Olcay is op dit moment in gesprek met omroepen en productiehuizen over twee nieuwe programma’s. “Ik heb wel besloten dat ik programma’s wil maken die ik óf entertainment vind of waar misschien een maatschappelijk laagje overheen zit. Het ene concept is puur entertainment en het andere is wel een sociaal maatschappelijk concept. Ik heb nog niets besloten, want heb het best wel druk met mijn beautybedrijf.”

 

Olcay Gulsen Beauty

“Als klein meisje had ik altijd al een droom om de mode-industrie in te gaan, maar ik vind de beauty-industrie ook heel fascinerend. Nadat ik vijftien jaar dag in dag uit in de modewereld had rondgewandeld, dacht ik ‘oh ja als ik nog een keer een onderneming zou willen beginnen zou het echt wel in beauty zijn.’ Ik ben een groot fan van vrouwen en vind het heel mooi om vrouwen zich beter, sterker en mooier te laten voelen. Een onderdeel daarvan is kleding maar nog intiemer zijn de beautyproducten die je op je huid smeert of aanbrengt. Dus ik heb me in deze industrie verdiept, die natuurlijk overvol zit met honderden, wel duizenden merken, om daar een niche in te vinden. Wat ik belangrijk vind, is dat het heel betaalbaar is voor iedereen en het niets afdoet aan de kwaliteit van het product. Dit zijn mijn uitgangspunten, je hoeft echt geen ‘troep’ te gebruiken als je een kleiner budget hebt. Toen ben ik in Nederland gaan kijken naar welke fabrikanten produceren echt nog make-up en huidverzorging. Die had ik best snel gevonden en ben daarmee in gesprek gegaan. In eerste instantie dachten ze: ‘daar heb je weer zo’n bekende Nederlander die denkt dat ze een beautylijn moet lanceren’, wat ik overigens heel goed begrijp. Maar ik denk wel dat ze snel doorhadden dat ik het serieus bedoel. En dat ik ook echt bereid was om me in de producten en ingrediënten te verdiepen; waarom bepaalde dingen samen goed zijn voor je huid of waarom je daar mooier van wordt. Daar heb ik ongeveer zeven à acht 8 maanden over gedaan en toen ben ik met een klein assortiment decoratieve make-up begonnen. Het waren zes producten die sinds de dag van de lancering een groot succes waren. En inmiddels is Olcay Gulsen Beauty uitgegroeid tot een volledig assortiment van make-up en huidverzorging.”

 

Miracle Blur

“Onze producten zijn zo natuurlijk en duurzaam mogelijk. Want soms gaat het ten koste van de smeerbaarheid, maar alles wat vegan en natuurlijk kan zijn, is het. We proberen ook steeds mee te gaan met alle nieuwe technologieën, omdat er zoveel gebeurt op het gebied van duurzaamheid en milieu. We kijken nu bijvoorbeeld ook of we al onze verpakkingen refillable kunnen maken. Waar we ons steentje kunnen bijdragen, willen we dat heel graag doen. Ik ben zelf ook heel bewust van wat smeer ik op mijn huid en wat zit erin. Ik wil niet dat iemand anders iets gebruikt, wat ik zelf niet zou gebruiken. Onze Miracle Blur is echt mijn favoriete beautyproduct, ik zou echt alle producten kunnen missen in dit assortiment, behalve de Blur. Al onze producten gebruik ik dagelijks. Een groot deel van onze business doen we online, bijna 99%. Wat ik heel leuk vind, is het innige klantencontact dat je hebt. Al de reacties, iedereen die reviews schrijft en mailt en op Instagram dm’s achter laat. Het is zo’n leuke community geworden van mensen die ook elkaar leuk vinden bij onze evenementen. Ik moet zeggen, het is een kleine onderneming, maar ik word er echt iedere dag gelukkig en blij van.”

 

Zelfwaardering

“Mijn kledingstijl is de afgelopen jaren heel erg anders geworden. Ik was vroeger best wel een soort van ‘fashion victum’. Vond het heel belangrijk om de nieuwste trends te hebben, ook al stond het mij dan niet, sommige dingen zijn gewoon niet gemaakt voor mij. Ik was best wel bezig om op een soort haast wel trendy manier een lifestyle te hebben, maar nu merk ik dat ik me het best voel bij een elegante, klassieke stijl maar wel wat modieus is. Ik zou bijvoorbeeld nooit meer van die enorme bedragen uitgeven aan trendy items. Alles wat ik aanschaf, is meestal duurzaam en kan je gewoon jarenlang dragen. Ja, daarin ben ik echt veranderd. Als het gaat om beautyproducten of lifestyle producten kijk ik gewoon naar wat heb ik echt nodig en waar ik de komende jaren plezier van ga hebben. Dus minder hapsnap. Sinds dat ik zo kijk naar mijn kleding en huidverzorgingsproducten, merk ik dat ik veel meer rust heb. Ik vond het ook fijn om thuis gewoon in je kloffie te zijn en in de relax modus, maar als ik naar buiten ga, probeer ik wel altijd gewoon iets leuks aan te trekken en me te verzorgen. Dat doe ik niet voor een ander, hoor, maar ik voel dan gewoon beter. Ik vind het ook een soort van zelfwaardering. Mensen denken altijd dat beauty en fashion over oppervlakkige dingen gaat, maar voor mij is het de ultieme bron van zelfliefde.”

 

Verenigde Naties

“De afgelopen vijftien jaar heb ik heel erg de drang gehad om mezelf te bewijzen en te ondernemen, om succesvol te zijn. Ik was best wel gericht op het hele financiële van het ondernemen. De dag dat ik met mijn beautylijn ben begonnen, heb ik wel besloten dat ik daar niet echt gelukkig van word. Ik vind het heel belangrijk dat we met het beautymerk ook andere mensen kunnen helpen. Ik heb in een vroeg stadium ook de Verenigde Naties benaderd. Wij maken een product voor vrouwen en ik weet zeker dat iedere vrouw ook bereid is om een andere vrouw in nood te helpen. Ik zou dus heel graag met mijn beautylijn partner willen worden van de Verenigde Naties en via donaties vrouwen helpen die te maken hebben met geweld. Sindsdien klikt ook alles en is alles in de puzzel gevallen, omdat ik gewoon merk dat de fanbase die wij hebben, daar zo goed op reageert. We doen twee keer per jaar speciale campagnes en dan gaat de hele opbrengst naar de Verenigde Naties. Als je ziet hoe aanstekelijk dat werkt, dat iedere vrouw het heel mooi vindt, om iets te kopen met een diepere betekenis.”

 

Veel meer rust

Ik sport sinds een jaar heel veel en daarvoor was ik heel gestrest, moe en altijd een soort van aan het jagen. Sinds dat ik drie/vier keer per week pilates doe, merk ik dat ik veel meer rust in mijn hoofd heb. Ik kan weloverwogen beslissingen nemen, ben minder emotioneel, zo van dit is wat ik voel omdat ik moe ben en niet omdat ik me slecht voel. Voorheen kon ik heel erg stapelen. Als ik een advies heb voor vrouwen, neem echt de tijd naast dat je jezelf verzorgd om ook te werken aan je conditie, je lichaam, want dat heeft mij enorm geholpen.

Ik eet maar één keer per week vis of vlees. Dat doe ik ook omdat ik zie dat de bio industrie ons helemaal kapot maakt. Ik probeer daar bewustere keuzes in te maken, maar ik zou geen veganistisch leven kunnen en willen leiden. Maar als we allemaal iets minder doen, dan helpt dat de wereld ook enorm. En ik ben toevallig heel erg dol op groente; bloemkool, broccoli, courgette, je kan me niet blijer maken. As we speak ga ik nu broccolirijst maken voor mezelf.” 

 

 

Olcay Gulsen Beauty

www.olcaygulsen.nl

Shop-in-Shop Glow Institute

Lusthofstraat 80C, Rotterdam

Instagram: @olcay en @olcaygulsenbeauty

Uit de editie van

oktober 2022

Herfst