Anouk Smulders

Anouk Smulders

Every sunrise is yours to live

 

De leuke, openhartige Anouk Smulders vertelt ons alles en meer wat we maar van haar willen weten, terwijl ze haar geweldige nieuwe woning laat zien die ze samen met haar man ontworpen heeft. Model, presentatrice en ondernemer, wat kan deze multi gepassioneerde vrouw niet?

 

Anouk werd in 1974 in Enschede geboren en het gezin verhuisde vier jaar later voor het werk van haar vader naar Barneveld. Ze groeide op in een warm en hecht gezin en verhuisde op haar 18enaar Haarlem waar ze Internationale Economie aan de HEAO studeert. Op het Centraal Station Amsterdam werd ze door een fotograaf ontdekt en de rest is ‘history’. Ze siert vele covers van internationale magazines, is het gezicht van bekende cosmeticamerken, loopt op de catwalk van toonaangevende modeontwerpers en woont RUIM 12 JAAR  in het buitenland. Eenmaal terug in Nederland trouwt ze met de liefde van haar leven, Edwin Smulders, en krijgen zoon Max (17) en dochter Bo (13). Naast modellenwerk volgen televisieprogramma’s zoals Holland’s Next Top Model, RTL Boulevard en Shownieuws, waar ze de avond van ons gesprek weer een uitzending heeft.

 

“Ik heb gewoon iets met honden”

“Ik ben opgegroeid met dieren, met name honden. Toen ik Edwin in 2002 leerde kennen, woonde ik nog in Amerika. Nadat we hadden besloten dat ik terugkwam naar Nederland, wilde ik een hond. Hij wilde heel graag een labrador. We hadden een nestje gevonden en werden beiden verliefd op de grootse pup, Sumo. Elke keer dat ik terugkwam van mijn modellenwerk op Schiphol, hoopte ik dat hij daar met die hond zou staan. Hij vertelde me dat we te laat waren en Sumo al weg was. Op een dag kwam hij me halen op Schiphol en we reden naar huis. Ik deed de deur open en daar zat Sumo met een strik om zijn nek met een ring eraan. De hele kamer stond vol met kaarsen, rozen en de champagne stond klaar. Ik pakte de hond op en het eerste wat ik tegen Edwin zei:’ heb je de pup hier alleen gelaten met al die kaarsen aan?’ Dit was zijn huwelijksaanzoek, onwijs gaaf. Wij hebben elkaar op Curaçao leren kennen. Ik kom mijn hele leven al op het eiland en wij zijn er ook getrouwd. Als ik daar ben, ben ik altijd bezig met de  straathondjes. We gingen altijd vanaf het strand, honden eten geven, dus het was een kwestie van tijd dat een keer een pup mee naar huis zou komen. En dat werd de wit met zwart gevlekte Ollie, die inmiddels vijf jaar bij ons is. En onze tweede labrador, de acht jaar oude Scoop. Overal ter wereld waar ik kom, ga ik altijd naar de dierenbescherming of het asiel om te kijken of ik daar wat kan doen. Tijdens de corona tijd namen veel mensen een hond, zodat ze naar buiten konden en veel honden zijn inmiddels in asielen gedumpt, verschrikkelijk. Ja, ik heb gewoon iets met honden.”

 

Midlife Bloom

“Een jaar of zeven geleden kreeg ik een ‘Midlife Bloom’. Geen crisis, want dat vind ik altijd zo negatief klinken. Ik vroeg me af: ik ben nu 41, wat ga ik met de komende veertig jaar doen. Ik heb een sabbatical van een jaar genomen, want ik voelde heel erg, dat ik dat nodig had. Als ik zo door was gegaan was ik van de rails geschoten of had ik een burn out gekregen. En elke vezel in mijn lijf zei, dit moet je doen. Ik ben tijdelijk met alles gestopt, heel af en toe deed ik nog een modellenklusje, maar ik wilde gewoon stilstaan. Altijd maar werken, doorrammen, beuken -houd ik ook van- maar ik wilde gewoon even ademhalen, want de tijd vliegt voorbij en ik vlieg mee. In dit jaar zocht ik allerlei mensen op met de vraag ‘wat gebeurt er met mij?’ en ben heel veel gaan lezen. Ook over de ‘packagedeal’. Waar komen je ouders vandaan, wat voor invloed heeft je opvoeding gehad, wat voor verwachtingspatronen heb je, wat krijg je van generatie op generatie mee, waarom clasht het ene en gaat het andere goed? Ik realiseerde dat als iets niet lekker loopt, ik altijd wel een excuus had, maar niet keek naar wat mijn aandeel hierin was. Want het is mijn leven. Ik weet nog waar ik liep toen ik dit inzicht kreeg. Wat wil ik? Wat voelt mijn hart, wat maakt mij blij, welke mensen wil ik om me heen, nou dat.”

 

“Ik ben allerlei experts op gaan zoeken, zoals een psycholoog, de Bewustzijnsschool, ben veel yoga gaan doen en heb de nodige retraites gedaan. Dit was allemaal een cadeau voor mezelf. Ik heb toen met mezelf afgesproken (werkt natuurlijk niet altijd) ik ga alleen nog maar leuke dingen doen. Natuurlijk moeten we allemaal werken, ik ben ook een werker, maar alleen wat ik leuk vind. Ik steek mijn energie alleen nog maar in de juiste dingen. Als het een rot gevoel geeft of ik hoor het stemmetje van mijn ouders ‘niet lullen maar poetsen’ dan doe ik het niet.”

 

Grace&Us

“Ik liep al langer rond met een idee met de werktitel ‘wereldwijven’. Ik kom gewoon heel veel vrouwen tegen met een verhaal, een ervaring. Ik geloof heel erg in elkaar supporten, inspireren en aanmoedigen. Er is zoveel te delen dat hoeven wij echt niet allemaal zelf uit te vinden. Sommigen hebben hun corporate baan opgezegd omdat ze een kunstatelier willen hebben. Hoe maak je dan die beslissing en waar voel je je verantwoordelijk voor? Ik wil dat altijd horen, ik slurp alles op en bedacht me wat kan ik daarmee doen? Een human interest televisieprogramma? Maar dat is lastig omdat je van meerdere factoren afhankelijk bent. Op een gegeven moment kreeg ik een berichtje van een vrouw die ik was tegengekomen in een Spaanse sportclub. Ik ben met haar koffie gaan drinken en ze bleek een branding kantoor te hebben. Daar ontstond het idee voor een online platform met real life events met een thema, zoals relaties en ouderschap, lekker in je vel en zelfontwikkeling. Al snel werd Selfcare Sunday geboren - ik ben gek op alliteraties - want als je goed voor jezelf zorgt, kan je dat ook voor anderen. Het is geweldig om te zien wat er tijdens die events gebeurt. Zo’n Selfcare Sunday dag bestaat uit mooie workshops op een fijne plek, yoga, breathwork en masterclasses.

 

“Ik ben altijd de verbinder geweest en natuurlijk geen expert op bepaalde onderwerpen, ik ben goed in verbinden. Ik heb een mega netwerk en vind niets leuker dan op die manier mensen linken en helpen. Meestal wil ik eerst alles geregeld hebben, maar in dit geval zijn we het gewoon gaan doen. De naam ‘wereldwijven’ kon niet, maar we kwamen erachter dat Anouk in het Hebreeuws ‘Grace’ betekent. Heel grappig, want ik was een tomboy die ondersteboven in bomen hing.” En zo ontstond Grace&Us. “Mijn uit de hand gelopen speeltuin, maar ik doe gewoon leuke dingen en heb er geen stress van.”

 

The Tribe

Grace&Us is een platform voor en van vrouwen die hun verhalen met elkaar delen, over ups en downs, echt en openhartig. “Dat stilstaan wat ik heb geleerd, moet je veel vaker doen. Al is het even als je wakker wordt, even ademen ‘wat ben ik allemaal aan het doen’. Ik kreeg van de nieuwe eigenaresse van ons oude huis een linnen notitieboekje met een gouden veer. Een cadeau met een boodschap. Ik moet daar dan wat mee. Ik schrijf altijd in notitieboekjes, wat een mooi naslagwerk is en zo is het dankbaarheids journal ontstaan, die je in onze webshop kan vinden. Zo komen dingen op mijn pad. Zoals een dame die ik vroeger van zwemles van onze kinderen ken en die hele mooie (kinder)pyjama’s maakt. De pyjama’s voor volwassenen staan binnenkort ook online. Dat gevoel van herfst, lekker gezellig kaarsjes aan en de gordijnen dicht. En dat gevoel verwerken we ook weer in de toekomstige evenementen. In onze webshop staan alleen dingen die ik leuk vind, het komt zoals het komt. Zoals The Tribe, ons nieuwe online jaar programma. Ik wilde de kennis van de experts, waar ik zoveel van leer, delen. The Tribe bestaat uit twaalf thema’s, zoals dromen, doelen, angsten, gezondheid, manifesteren, rust en balans. Het maakt niet uit in welke maand je start. Ik vind het mooi om te zien dat een groep al met elkaar afgesproken heeft. Een groter compliment kan je me niet geven, want dit is de bedoeling van The Tribe. En niets moet alles mag, dit is jouw pad.”

 

Veren

“Tijdens het bouwen van Grace&Us werd begin 2019 mijn zus heel  ERNSTIG ziek. Een soort mokerslag en niets deed er meer toe. De volledige focus was bij mijn zus. Zij woonde in het buitenland en ik was zoveel mogelijk bij haar. Het platform was daarnaast fijne afleiding en het rare was ik vond overal veertjes, maar écht overal veren, op de gekste plekken en in kleuren. Ik belde een spiritueel vriendinnetje in Spanje en vroeg wat is er met die veren? Voor mij waren die veren elke keer een bevestiging van dit is jouw pad. Zij zei dat veren voor veerkracht staan en berichten van ‘boven’ zijn, ik dacht jajaja, maar het is wel hoe je het opvat. Een veer fladdert door het leven, gaat omhoog en omlaag, een metafoor hoe het leven is; pieken en dalen, maar je moet er wel doorheen dwarrelen. Ze stuurde me een foto door met gekleurde veren en hun betekenis. Bij de groene veer stond ‘somebody you love is healing’. Ik werd helemaal gek en moest dus een groene veer vinden. Ze zei de magische woorden: ‘Anouk, jij gaat die groene veer niet zoeken, die komt bij jou’. Een paar maanden later loop ik de tuin in en er lag opeens een groen veertje bij de achterdeur. Ik heb staan janken: ‘ik heb de groene veer’. In het proces van mijn zus heb ik geen angst gehad dat het niet goed zou komen, maar het is wel heel spannend geweest. Dit groene veertje heb ik ingelijst. Wat er ook gebeurde, ik moest een veer in het logo van Grace&Us. En van het logo gingen we naar een goud kettinkje met een veertje. Ik zou het heel mooi vinden als vrouwen dit veertje dragen en dat dit een teken is van ‘sisterhood’. Zonder woorden dat je ziet, you’re one of them.”

 

Verandering van mindset

 “Mijn levensmotto is niet voor niets ‘Every sunrise is yours to live’, oftewel: het is aan jou om iets van je leven te maken. Ik heb van de experts geleerd dat als je iets wilt veranderen je het wel zelf moet doen. Veel mensen wachten totdat iemand ze bij de arm neemt, maar zo werkt dat niet. Een goede verandering van je mindset is je focussen op de dingen in je leven die top gaan en je niet focussen op de dingen die niet goed gaan”. Sinds een aantal jaar geeft Anouk zichzelf jaarlijks een mooi cadeau. “Iets wat ik al heel lang wil zoals salsa les, een cursus Italiaans en ik zou nog heel graag een keer walvissen spotten. Maar ook een keer leren drummen.”

 

Anouk’s beauty en fashion stijl

Overdag thuis als ik nergens heen hoef, doe ik niets op mijn gezicht. Ik zweer echt bij de schoonheidsspecialist. Ik ga al twaalf jaar naar Residence de Beauté in Ulvenhout, die mijn gezicht echt kent, want onderhoud is key. Net als sporten voor je lijf, het komt echt niet vanzelf. Er zijn producten waar ik verslaafd aan ben, zoals mijn onlangs ontdekte, natuurlijke Loïs Lee. Via de visagisten leer je foefjes zoals het gebruik van een cover cream over een litteken of een rood plekje. Daarna een bronzing powder erover heen en klaar. En áltijd je make-up eraf halen, no matter what, nooit met make-up op slapen. Ik ben opgegroeid met een moeder die schoonheids-en kapsalons heeft gehad, dus het is er met de paplepel in gegoten. Oh ja, elke dag een SPF factor, maar soms vergeet ik het natuurlijk ook. En met zonnig, warm weer de hele dag in de schaduw en dan rond 19.00 uur lekker even in de zon en het liefst de hele dag een hoed of een pet op.”

 

“Mijn kledingstijl gaat best wel alle kanten op, sportief chique. In de ochtend heb ik gewandeld en gesport met een knot op mijn hoofd, in de middag een meeting met een jasje en een spijkerbroek en in de avond op televisie heb ik een mooi jurkje aan. Dus echt alle kanten op. Ben niet zo heel modegevoelig, ik vind veel dingen leuk. Ik houd wel heel erg van kwaliteit, maar het moet wel echt jij zijn. Ik kan ook ontzettend genieten van mooie kleren. Zoals laatst toen ik sinds een paar jaar weer naar een modeshow van Natan ben geweest. Dat vind ik fantastisch, zoveel mooie creativiteit.”

 

Grace&Us

www.graceandus.com

Instagram: @anoukmsmulders en @lovegraceandus

Uit de editie van

oktober 2022

Herfst