8 vragen voor actrice Cynthia Abma

8 vragen voor actrice Cynthia Abma

De Rotterdamse Cynthia Abma, 51 jaar, heeft een indrukwekkend cv. Na haar VWO volgde zij drama-opleidingen in Utrecht en New York. Ze speelde in vele succesvolle films en tv-series waaronder waaronder De Marathon, Eddy & Coby, Hollands Hoop, Flikken Rotterdam, GTST, Spijkerhoek. Momenteel is ze te zien in SpangaS de Campus. Cynthia is niet alleen actrice maar presenteert ook, doet voice-overs, is soms dagvoorzitter en geeft workshops acteren/presenteren. Daarnaast verbouwt ze met haar man Tom ook nog een bouwval op het Franse platteland tot vakantiehuis. Over die belevenissen schrijven ze iedere maand een column in Ariadne at Home. Cynthia is al meer dan 25 jaar samen met Tom en heeft twee zoons Vic (16) en Joe (11).

 

Je houdt niet bepaald van stil zitten?

Haha nee, dat klopt. Ik besefte al heel vroeg in mijn carriëre dat het slim is om mijn werkterrein te verbreden. Dus niet alleen focussen op acteren in het theater maar ook film en tv. En ook voice-over werk, zoals het inspreken van commercials en tv programma’s. Daarnaast presenteer ik regelmatig programma’s zowel voor tv als het bedrijfsleven waardoor ik weer gevraagd word als spreker/ dagvoorzitter. Het haakt mooi in elkaar. Juist die afwisseling vind ik erg leuk. Het is niet dat het me allemaal komt aanwaaien. Ik ben een doorzetter en werk er hard voor.

 

Hoe beïnvloedt de corona crisis jouw/jullie leven? 

De hele culturele sector wordt natuurlijk enorm geraakt door de coronacrisis en daar maak ik me wel zorgen over. Qua werk had ik een volle agenda tot aan de zomer wat heus niet zo vanzelfsprekend is in mijn werkgebied. Toen in maart de lockdown werd afgekondigd ging bij alle projecten de stekker eruit! De theatervoorstelling Hendrik Groen en twee tv series. Heftig hoor! Gelukkig bleef het voice-over werk zachtjes aan doorgaan. Ik heb een professionele geluidstudio aan huis, dus dat was een goede oplossing voor het op afstand werken.

 

Er wordt inmiddels weer gedraaid want je bent druk met de opnames voor SpangaS De Campus. (NPO Zapp)

Spangas is echt een ongelofelijk leuke serie om aan mee te werken. We zouden in het voorjaar opnemen maar werd uitgesteld. Per 1 juli mochten we gelukkig beginnen onder strikte regels. Is er bijv. iemand verkouden dan mag je niet op de set komen. Het draaischema is daardoor al meerdere keren aangepast. Uit voorzorg wordt dan iedereen weer getest. Ik ondertussen al 5 keer, gelukkig iedere keer negatief. Het blijft wel spannend dat wachten op een uitslag. Daarnaast ben ik bezig met een superleuke speelfilm, een comedy, wordt vervolgd.

 

Heb je moeite met ouder worden? (Let jij op je eten? Sport je? Hoe blijf je fit?)

Nou moeite met ouder worden heb ik niet en ik ben me er zeer van bewust dat ik gezond ben. I count my blessings. Ik zorg wel goed voor mezelf. Ik eet gezond maar ik ben niet zo’n health freak hoor. Ik rook niet, probeer minder alcohol te drinken. Ik doe veel aan yoga en pilates. Wat fijn aan ouder worden is, is dat je sterker in je schoenen staat. Ik laat me niet meer zo snel omver blazen en je kunt het wat beter relativeren allemaal. Dat kan nooit kwaad in het leven denk ik.

 

Een verbouwing van een boerderij op 900 km afstand van Amsterdam, hoe werkt dat?

Twee jaar geleden hebben we een oude vervallen boerderij gekocht op het Franse platteland. Die zijn we nu zelf aan het verbouwen tot een mooi vakantiehuis. Om er fijne vakanties met familie en vrienden door te gaan brengen. En als we zelf niet kunnen gaan, willen we het gaan verhuren. Momenteel is de verdeling dat ik hier aan het werk ben en bij de kids ben en Tom heel regelmatig in Frankrijk is om verder te verbouwen. Door de coronacrisis heeft de verbouwing 5 maanden stil gelegen, dus daar ging onze planning. We hadden het deze zomer nl af willen hebben. Dat wordt nu dus wat later. 

 

Hoe kom je tot rust, ontspan je? 

Ik vind verbouwen, klussen en verven dus heel mindful. Het helpt me te ontspannen en raakt een andere creatieve kant van mij wat prettig is. Interieurstyling bijv. Heerlijk om daar mee bezig te zijn.

 

Wat is jouw levensmotto/quote?

Wie goed doet, goed ontmoet. 

 

Staat er nog iets op je bucketlist?

Na alles wat ik gedaan heb vind ik het erg leuk om kennis door te geven en om mensen te inspireren. Dus jonge acteurs coachen maar bijvoorbeeld ook professionals uit het bedrijfsleven inspireren over ‘intuïtief ondernemen’. Uiteindelijk heb ik toch geleerd dat je hart volgen meer oplevert dan ‘het grote geld’. Ook al helpt een beetje geld ook wel natuurlijk ;-)

 

website gîte frankrijk: www.gitemaisonmayet.com

 

 

Uit de editie van

oktober 2020

Herfst