Thierry Mugler

Thierry Mugler

Innovatief en rebels weet Thierry Mugler al bijna vijftig jaar iedereen te verbazen met zijn buitengewone creaties. In de spectaculaire tentoonstelling ‘Thierry Mugler: Couturissime’ zijn de verschillende werelden van deze markante kunstenaar – visionair, couturier, regisseur, fotograaf en parfumeur – voor het eerst te bewonderen. Kunsthal Rotterdam heeft met

deze overzichtstentoonstelling, geïnitieerd en geproduceerd door Montreal Museum of Fine Arts (MMFA) in samenwerking met Clarins Group en Maison Mugler, een primeur voor Europa!


Unieke verbeeldingskracht

De theatrale tentoonstelling duikt in Muglers unieke verbeeldingskracht waarin perfectionisme, Hollywoodglamour, dromen, exotische wezens, erotiek en sciencefiction elkaar afwisselen. Aan de

hand van een aantal ‘aktes’ zoals ‘Stars & Sparkles’ en ‘Futuristic & Fembot Couture’ is het pad van deze uitzonderlijke creatieve geest, die een revolutie in de mode teweegbrengt, te volgen. Met zijn morfologische en futuristische stijl, en glamoureuze, sculpturale en elegante silhouetten, creëert Mugler strakke lijnen,

superheldinnenschouders en ingesnoerde tailles voor een sublieme, sensuele en krachtige vrouw in constante metamorfose. Zijn keuzes voor het gebruik van innovatieve materialen in haute couture zoals metaal, imitatiebont, vinyl en latex zijn daarbij gewaagd.

Spectaculair en meeslepend

Een wervelend, multimediaal tentoonstellingsontwerp brengt meer dan honderdvijftig outfits van zijn prêt-à-porter en haute couture collecties uit de periode tussen 1977 en 2014 voor het eerst samen.

Daarnaast zijn nooit eerder getoonde accessoires, toneelkostuums, video’s, archiefdocumenten en schetsen te zien evenals honderd werken van de grootste hedendaagse modefotografen zoals Guy Bourdin, Jean-Paul Goude, David LaChapelle, Helmut Newton, Herb Ritts en Dominique Issermann. Deze tentoonstelling is een unieke kans om kennis te maken met Muglers visionaire oeuvre – dat nog altijd van grote invloed is op nieuwe generaties couturiers.

Over Thierry Mugler
Gedurende zijn carrière werkt Thierry Mugler veel samen met filmmakers, architecten – zoals Andrée Putman voor zijn boetieks – en vermaarde fotografen en kunstenaars als Helmut Newton, Dominique Issermann, Guy Bourdin, Herb Ritts, David LaChapelle en Pierre & Gilles. Van veel van hen is werk te zien in de tentoonstelling. De Helmut Newton Foundation werkt voor ‘Thierry Mugler: Couturissime’ voor het eerst sinds haar oprichting in 2013 als bruikleengever mee aan een tentoonstelling van een buitenlands museum.

Als fotograaf en filmmaker regisseert Mugler in 1990 de iconische videoclip ‘Too Funky’ van de Britse zanger George Michael, alsmede een aantal korte films met de actrices Isabelle Huppert en Juliette Binoche in de hoofdrol. Thierry Mugler is ook verantwoordelijk voor een aantal van de meest spectaculaire modeshows van zijn tijd. Hij ontwerpt de kostuums voor een uitvoering van Shakespeares ‘Macbeth’ door de Comédie-Française en het Festival d’Avignon en voor de show ‘Zumanity’ van het Cirque du Soleil. Ook kleedt hij een heel scala aan sterren, zoals Diana Ross, David Bowie, Lady Gaga, Liza Minnelli, Diane Dufresne en Céline Dion. Hij ontwerpt tevens kostuums voor de tours en video’s van Mylène Farmer en Beyoncé.

 

Uit de editie van

november 2019

Winter