Whiskey made comfortable

Whiskey made comfortable

Sommigen noemen het liquid sunshine, anderen levenswater, en de meest toegewijde whiskeyliefhebbers noemen het elixer of the gods. Hoe je het ook noemt, tegenwoordig kunnen we niet meer om de whiskey renaissance heen. Maar wat als je mee wilt met de trend en de scherpe smaak van whiskey echt niet je ding is? Geen zorgen; de oplossing werd 144 jaar geleden voor je bedacht door visionair en bartender Martin Wilkes Heron in whiskey-hometown New Orleans: whiskeylikeur Southern Comfort. Deze whiskey made comfortable kreeg het afgelopen jaar een complete make-over, waarbij het originele recept van M.W. Heron in ere werd hersteld.

The spirit of New Orleans

De intense, scherpe smaak van whiskey - you either love it or hate it. Daarom werd de toegankelijke whiskeylikeur Southern Comfort in 1874 door M.W. Heron in het leven geroepen als tegenhanger van de sterke, ongeraffineerde whiskeys in die tijd. Heron werkte als bartender in McCauley’s Tavern in de Lower Garden District van New Orleans, om de hoek van de iconische Bourbon Street, het hart van de US whiskeys. In the city where music flows like whiskey is het lastig om géén whiskeyliefhebber te zijn; het smaakvolle drankje werd meteen een hit. Heron won zelfs een gouden medaille voor zijn creatie tijdens de Saint Louis World’s Fair in 1904! Nu, meer dan honderd jaar later, proeven we de relaxte southern way of living nog altijd terug.

Terug naar de roots

Southern Comfort is een zoete en toegankelijke whiskeylikeur verrijkt met honderden kruidige ingrediënten zoals sinaasappel en kaneel, al ligt het originele recept tot op de dag van vandaag achter slot en grendel. Het recept van M.W. Heron bevatte daadwerkelijk whiskey, maar door de jaren heen leek de spirit te verdwijnen. Tijd voor verandering, vond het in New Orleans gevestigde Sazerac Company. Met de overname van Southern Comfort afgelopen jaar ging een complete make-over gepaard, waarbij het recept van M.W. Heron weer wordt gebruikt zoals de bartender het ooit bedoeld heeft (yes, met US whiskey). The Spirit of New Orleans is na al die jaren terug naar de roots: whiskey made comfortable. Voor diegenen die al bekend zijn met de zoete, intense maar ook stoere smaak van Southern Comfort, no worries: het is nóg beter geworden. Voor de whiskeypuristen die de likeur tot op heden hebben ontweken: wellicht is het tijd om haar een kans te geven.

The perfect serve

Drink Southern Comfort zoals het hoort: on the rocks. Alleen of met vrienden, comfortabel op de bank na een lange dag werken of tijdens de perfecte avond uit. Wil je een extraboost in je glas? Serveer hem dan eens met een limoentje.

Uit de editie van

april 2018

Lente