Piet Hein Eek

Piet Hein Eek

PIET HEIN EEK

Toen Marjolein Entrop die geweldige Piet Hein Eek tafel voor het eerst bij Bridget Maasland op tv zag, was het liefde op het eerste gezicht. Een dagje Eindhoven en een persoonlijk gesprek met de master himself was dan ook snel gepland. Wat een belevenis en niet in de laatste plaats vanwege het interessante gesprek, de geweldige kunst, het leuke team en de heerlijke lunch.

Design dorp

De man die 25 jaar geleden begon met sloophouten meubels is inmiddels wereldwijd beroemd en heeft een divers palet aan ontwerpen en producten zoals gebouwen, interieurs, zonnebrillen, horloges en servies. Het voormalige Philips fabriekspand, wat in een woonwijk ligt, is sinds 2010 het onderkomen van Piet Hein Eek. Een plek waar hij zich goed voelt, waar anderen zich goed voelen en kunnen doen wat ze graag doen; tot nu toe zijn grootste prestatie. Het lichte, industriële 11.000 m2 grote complex bestaat uit de werkplaats, magazijn, het kantoor waar het team, met architectenbureau Iggie Dekkers, in een relaxte sfeer werkt. Natuurlijk ook een showroom, wonderkamer, galerie (lopende expositie Willem van den Hoed - 'Coming Home' t/m 24 juni ) en winkel, waar je echt alles wel zou willen kopen. In het mooie, warm ingerichte restaurant eet je de heerlijkste, verse, gezonde, streekgebonden gerechten (vergeet niet voor de terugweg die zalige, huisgemaakte brownies mee te nemen). Leuk om te zien dat het team in de lunchpauze met z’n allen aan een lange houten tafel luncht.

De kern

Doordat hier oud materiaal gebruikt wordt, krijgt Piet Hein Eek vaak het label duurzaam opgeplakt. Maar de manier waarop onze maatschappij hiernaar kijkt, is hij het niet mee eens. Het is een te gemakkelijk verhaal dat recyclen goed is voor het milieu, want vaak is dit helemaal niet zo; het kost meer energie dan dat het oplevert. Wat hij niet kan, is het weggooien van spullen. Piet Hein maakt gebruik van het materiaal wat voor handen is en gaat dan iets bedenken, dus niet andersom. Als je als uitgangspunt neemt ‘wat er is’ dan ben je efficiënter bezig om een concept te bedenken, dan de spullen die je nodig hebt naar je toe te laten komen. Dit geldt voor alles zoals arbeid, klanten en samenwerkingen. “Ik ben geen ontwerper, creatieveling, die zich alleen maar richt op het oude of op het nieuwe. Ik richt me juist op het bestaande om daar weer iets nieuws mee te maken. En dat is eigenlijk na een heel lang proces de kern van wat ik doe. En daar ben ik pas sinds een jaar of twee achter”.

Consumeren

Cradle-to-Cradle vindt Piet Hein echt onzin. Als het beton en hout van een gesloopt gebouw wordt hergebruikt, is het gebouw milieutechnisch gebouwd. Dat is op zich prima. Maar als je gebouwen bouwt die niet langer dan dertig jaar meegaan, is het een alibi om rotzooi te bouwen. Piet Hein vindt dat je een gebouw moet neerzetten dat duizend jaar mee kan. Of een gebouw opnieuw inrichten voor een andere functie is ook een goede oplossing. Als je spullen niet weggooit, hoef je het ook niet te recyclen. En een elektrische auto is altijd nog minder dan geen auto. Piet Hein kan niet tegen verspilling; wat je niet hebt, kan je niet weggooien. We moeten toch onze manier van denken en leven veranderen. “Wij hebben heel sterk de neiging als mens zijnde dat we buiten de natuur staan. Je hebt de mens en de wereld, maar we zijn een onderdeel van de natuur. Ik denk dat we onszelf mateloos overschatten. We verpesten misschien de wereld en daar moeten we heel veel aan doen, maar de mogelijkheden zijn niet zo groot als we denken. We moeten meer bewust worden”.

Piet Hein Eek

Piet Hein, getrouwd en vader van drie dochters, wist als kind al dat hij architect wilde worden. Maar hij kreeg het advies om vormgever te worden en uiteindelijk heeft hij nu toch ook een architectenbureau. Als student bedacht en maakte hij een kast van sloophout die de ontwerpwereld dus op zijn kop zette. Hij is een echte generalist, van wie zijn gedachten nooit stil staan, die het hele proces interessant vindt en overziet. “Als je hier langskomt is het een totaalbeleving; je ziet wat we maken, hoe we het maken, waarvan we het maken, hoe het bedacht wordt, wie het bedenkt, alles!”. Het is begonnen met mensen die kunst verzamelen, avant-gardisten, maar de doelgroep is nu veel breder. Alle producten, die Piet Hein zelf bedenkt, worden in Eindhoven gemaakt, het tegenovergestelde van anonieme productie en consumptie. Het is nog best wel een kunst om het redelijk betaalbaar te houden, want alles wat in het buitenland wordt gemaakt is veel goedkoper. De verbouwing aan het Eindhovense pand is never ending. Er zijn recent ateliers gemaakt en het ‘kleinste huisje op de hoek’ is bijna klaar. Op de bovenste verdieping wordt voor 2020 een duurzaam, designhotel gepland. Het terrein ligt vlakbij het vliegveld en de dagjesmensen die van heinde en verre komen, kunnen hier dan ook overnachten.

Scoops

Sinds deze maand ligt de tweede samenwerking van Piet Hein Eek met Ikea, INDUSTRIELL - handmade serial mass produced - in de winkel. Ga dus snel langs of kijk online voor die geweldige meubels en accessoires, voordat de collectie is uitverkocht.

Cover van het boek

In mei komt Boek 2, wat over de bedrijfsgeschiedenis tussen 2006 en 2012 gaat, uit. Net als Boek 1 is dit ook weer zo’n boek dat op elke salontafel thuishoort. Wij hebben alvast de cover als primeur gekregen. Boek 1 gaat over het begin (1990 tot 2006) en Boek 3, wat voor het eind van dit jaar gepland staat, beslaat de bedrijfsgeschiedenis van 2013 tot 2017. En met deze drie delen is nog niet eens al het werk van Piet Hein Eek samengevat. Dus wie weet, een vierde deel voor volgend jaar?

 

 

 

Piet Hein Eek
Halvemaanstraat 30
Eindhoven
040 2856610
www.pietheineek.nl

Uit de editie van

april 2018

Lente