Franse parfums uit de 18e eeuw

Franse parfums uit de 18e eeuw

Parfums de Marly is geïnspireerd op de eeuw waarin het hoogtepunt van Franse elegantie werd gevierd: de 18e eeuw, het bewind van parfum.

 

De filosofie van Parfums de Marly

Opgericht in 2009 door Julien Sprecher, wiens liefde voor parfums werd doorgegeven door zijn vader. Parfums de Marly, een high-end parfummerk, roept een droomachtige staat op met zijn "kenmerkende" geuren, een sterke positie en concepten die kort zijn, opvallend en direct.

Hij werd ook onfeilbaar beïnvloed door de geschiedenis van het paleis en de tuinen van Versailles in de buurt van waar hij is geboren en getogen. Het creatieve Parfums De Marly straalt een verfijnde en eigentijdse levensstijl uit, maar die wel in lijn is met de codes en het erfgoed van het koninklijk hof van Frankrijk in de 18e eeuw. Elke geur heeft zijn eigen persoonlijke reukervaring, die een spoor van Franse elegantie achterlaat.

 

De kunst van geparfumeerde verfijning

Rozen, bloemen, fruit en allerlei exotische essenties waren overal aanwezig op het hof van Louis XV. Het interieurontwerp op het kasteel van Marly, waar de koning zich graag terugtrok, werd gebruik gemaakt van decoraties van zuilversieringen en bloemenelementen in  pastelkleuren, zeegroen en lichtroze kleuren.

De dames van het hof gaven de voorkeur aan waaiers van kostbaar hout, geparfumeerd en ingelegd met imitatie diamanten juwelen, recent uitgevonden door Georg Frederich Strass in 1738.

De stof van hun jurken was een zeer verfijnde mix van alle kleuren van de natuur en de geur van alle parfums voor een groot visueel effect.

Bekend als précieus, droegen deze dames bewerkte miniatuurscènes in hun haar gemaakt van veren, fruit, bloemen en kleine geverfde vogels.

 

Parfum op zijn hoogtepunt

Onder het bewind van Louis XV streefde elke gecreëerde geur naar nieuwe hoogten van vindingrijkheid. In de geheime en privéappartementen van de koning van het kasteel van Versailles combineerden boeketten geuren: bloemen, potten-pourris of fruitessenties. De creatie van parfums was ongebreideld; hovelingen hadden zelfs hun eigen "parfumkelders" in hun huizen, waardoor ze zeer uitgebreide melanges konden samenstellen.

 

De stichting van moderne parfumerie

De veeleisende aard van het "geparfumeerde hof" van Louis XV betekende een olfactorische revolutie: De mode was voor verfijnde composities. Onder impuls van grote parfumeurs zoals Fargeon en voor hem Dejean, zogenaamde "fauve" (dierlijke) parfums, die aanvankelijk 2 of 3 bedwelmende ingrediënten bevatten, de "basisnoten", werden verrijkt met dure en complexe bloemenboeketten bekend als "Mille fleurs", duizend bloemen, die na verloop van tijd de "hartnoten" werden. "Topnoten" waren al in de mode aan het hof van Louis XV dankzij de prinses de la Trémoille van Nerola, die haar naam aan Neroli gaf. De voorkeur ging uit naar fruitessence, vooral 'oranjebloesemwater', een favoriet van koning Louis XV en de Marquise de Pompadour.

 

1743, het paard - een symbool van adel

Beelden van paarden als sierelement in tuinen bereikten populariteit op het kasteel van Marly. Godolphin Arabian, de hengst van de zuiverste lijn onder Arabische volbloeden, was een geschenk aan Louis XV van de Bey van Tunis. De koning zou zich door dit paard hebben laten inspireren toen hij in 1743 de Chevaux de Marly uit Guillaume Coustou in gebruik nam. De Marly Horses werden vanaf het begin beschouwd als meesterwerken van Franse beeldhouwkunst en vermeed vernietiging op het landgoed Marly onder de Franse Revolutie en werden vervoerd naar de Place de la Concorde in Parijs. Om hen te behouden, kwamen ze in 1984 het Louvre binnen en werden ze geïnstalleerd in de toepasselijke naam Cour Marly.

 

Parfumerie Douglas | Weissenbruchlaan 158, Rotterdam-Hillegersberg | 010-4180276 | www.douglas.nl

MYSC parfumerie | Rijndijk 11, Rhoon | 010-5011541 | www.mysc.nl

Parfumerie Winnubst | Van Hoytemastraat 40, Den Haag | 070-3247933 | www.parfumerie-winnubst.nl

Parfumerie La Bourse | Coolsingel 54, Korte Lijnbaan 24, Rotterdam | www.parfumerielabourse.nl

 

 

Uit de editie van

november 2019

Winter