Littala presenteert jaarkleur 2019: zeeblauw

Littala presenteert jaarkleur 2019: zeeblauw

Littala

In het noorden schetst de zee een voortdurend veranderend portret van de vier seizoenen. In de winter beukt ijzige wind tegen de golven, in de zomer weerkaatsen warme zonnestralen. Ook is de zee een bron van leven en voeding. Iittala’s glaskleur van 2019, zeeblauw, weerspiegelt de kleuren die boven én onder het wateroppervlak te vinden zijn. Elk jaar kiest Iittala een kleur uit de eigen, waardevolle glaskleurbibliotheek en brengt deze op meesterlijke wijze tot leven in glazen objecten van de hoogste kwaliteit en met een tijdloze schoonheid.

Iittala’s glaskleurbibliotheek is een schatkist die honderden verschillende kleuren en meer dan 1.000 geheime kleurrecepten bevat. Ieder jaar gaat deze open om de kleur van het jaar te kiezen. Vervolgens brengen de glasscheikundigen en ervaren ambachtslieden van de Iittala-fabriek in Finland de geselecteerde kleur tot leven in verschillende producten.

Rustgevend zeeblauw

Finland, het thuisland van Iittala, telt naast duizenden meren een lange kustlijn grenzend aan de Oostzee. De meeste zomeractiviteiten in Finland spelen zich af in en bij het water: zwemmen, vissen, zeilen en naar de sauna gaan. In de winter gaan de Finnen zelfs ijszwemmen en maken ze lange wandelingen over de gladde bevroren zee – een manier om de omgeving eens vanuit een ander perspectief te verkennen. De kleur zeeblauw herinnert ons aan het gevoel van een duik in het koude water en de onvermoeibare golven die ons tot rust brengen. Deze kleur voert onze gedachten naar een milde avond bij een kalme zee. In 2019 staan rustgevende, krachtige kleuren die het welzijn bevorderen centraal.

Specialist in kleur

De expertise van de Iittala-fabriek op het gebied van pigmenten en kleuren is uniek in de wereld. Om het glas te laten spreken door middel van een uitgebreid kleurenpalet van lichte, intense en monochrome kleuren, zijn grondige materiaalkennis en een bereidheid om te experimenteren vereist.

Alles begint met ruwe materialen van de beste kwaliteit. De Iittala-fabriek laat twee keer per jaar 2.000 ton fijn zand uit België aanvoeren. Samen met andere ingrediënten vormt dit zand de basis voor het glas. De glasmassa van Iittala is sprankelend en vertoont geen bellen of fouten. Technisch gezien is het loodvrij kristal waarmee een grote verscheidenheid aan kleurtinten kan worden gerealiseerd.

Het glas wordt in de massa gekleurd; de kleur wordt dus niet pas achteraf op het oppervlak van het object aangebracht. Om de kleuren sprankelend en levendig tot uiting te kunnen brengen is specifieke knowhow en inzicht nodig over de manier waarop het blazen, verhitten, vormen en afkoelen het uiterlijk van het eindproduct beïnvloedt.

Glas is een wonderbaarlijk materiaal dat veel expertise en scheikundige ingrepen vereist, zelfs zonder kleur. De bewerking van glas gebeurt onder extreem hoge temperaturen. Alleen het mengen en smelten van het glas duurt al 24 uur. Wanneer het bij 1.450 graden uit de oven komt, wordt het snel hard naarmate de temperatuur daalt. Daarna moet de gekleurde massa nog een ander uitvoerig proces van gecontroleerde koeling ondergaan; afhankelijk van de omvang van het product kan het tot 30 uur duren voordat het op kamertemperatuur is.

Het Iittala-glas is van hoge kwaliteit en zeer helder. Het zeeblauwe assortiment bestaat uit 18 items in de series Kastehelmi, Aino Aalto, Kartio, Aalto, Kaasa, Kivi, Valkea en de nieuwe collectie Raami.

Iittala - Progressive Nordic Living

Iittala (sinds 1881) is een pionier op het gebied van Scandinavisch design en wil het dagelijks leven verrijken. Volgens Iittala gaat design om mensen. Het is een manier om vooruit te kijken. Hierbij wordt gezocht naar balans door te focussen op de essentiële dingen van het leven. Iittala heeft in Nederland drie eigen winkels (Amsterdam, Den Haag en Rotterdam), shop-in-shops in de Bijenkorf en Hudson's Bay, een uitgebreid dealernetwerk en is online onder andere verkrijgbaar via de eigen webshop. Iittala valt onder de Fiskars Group.

 

Littala
Hoogstraat 18
Den Haag
070 356 1784
https://www.iittala.com/nl/

Uit de editie van

april 2019

Lente