Boot te koop Smits jachtmakelaardij

Boot te koop Smits jachtmakelaardij

Jarenlang vertroeteld

Elke tweedehands boot draagt een verhaal met zich mee. Door zijn oorsprong of door de avonturen die de eerste eigenaren ermee hebben beleefd bijvoorbeeld. In deze rubriek zetten we maandelijks een motorboot in de spotlight die te koop ligt bij een jachtmakelaar en tekenen we het bijzondere verhaal achter het desbetreffende schip op. Deze aflevering brengen we de 14,30 meter lange stalen Van der Heijden 14.00 Dynamic de Luxe 'Diva' uit 2009 voor het voetlicht.

De ‘Diva’ werd in 2009 gebouwd bij Van der Heijden steel Yachts in Waalwijk, in opdracht van de huidige eigenaren. Het echtpaar, dat nu met pijn in het hart heeft besloten het schip te verkopen, was destijds zeer nauw betrokken bij het bouwproces. Van der Heijden bouwt custom built en voor de opdrachtgevers werd dit hun vierde motorboot. Ze hadden dus de nodige ervaring en wisten heel goed hoe ze hun schip wilden hebben. Volgens makelaar René Smits zie je dat terug, met name in de gekozen voorzieningen en indeling van het interieur. Zo is er bewust gekozen voor een eenmotorige voortstuwing, om zo een ruime opzet in de machinekamer te bewerkstelligen. Bij de stuurstand op het achterdek is bovendien voorzien in een meevaarbankje en een koelkast, zodat je niet voor elk glaasje drinken trappen hoeft te lopen naar de keuken benedendeks. Ook zo’n praktische voorziening: een extra radiator bij de stuurstand, waardoor de ramen snel ontwasemen bij vochtig, fris weer.

Comfort

In het interieur is veel aandacht besteed aan praktische kastruimte, wat is gecombineerd met een fraaie afwerking in kersen betimmering, Alcantara stoffering en granieten werkbladen. Het schip is verder uitgerust met alle denkbare comfort die je maar kunt wensen: airco en ingebouwde was/droogcombi in de eigenaarshut, Kabola-cv met vloerverwarming, een compleet uitgeruste keuken met vaatwasser en combi-magnetron. Volgens Smits is de Van der Heijden 14.00 Dynamic de Luxe dan ook heel geschikt om jaarrond mee te varen en zelfs op te wonen.

Spinnenpoep

De eigenaren van de ‘Diva’ zijn heel zuinig op hun schip, dat vanaf de eerste dag in een schiphuis vlak bij hun woning ligt. “Het jacht zit dan ook nog prachtig in de lak en de teak dekken zien er piekfijn uit”, aldus Smits. “Een nadeel van een ligplaats in een schiphuis is veelal de spinnenpoep die je hier onherroepelijk op je lak krijgt. Dat hardnekkige vuil wordt echter snel genoeg verwijderd. De ‘Diva wordt goed vertroeteld en krijgt regelmatig een poetsbeurt.” Ook het jaarlijkse onderhoud wordt trouw uitgevoerd, door een vakman.

Spanje

Het echtpaar dat de ‘Diva’ nu in bezit heeft, is ‘s zomers veel aan boord te vinden. Ze maken dan vaartochten door Nederland en België. In de winter blijft het stalen motorjacht in het schiphuis en verruilt het stel ons koude kikkerlandje voor het warme Spanje, in verband met de reuma van de vrouw. Nu haar klachten als gevolg van de reuma toenemen, heeft het echtpaar besloten vaker naar Spanje te gaan. Het gevolg hiervan is dat de boot minder wordt gebruikt. Om die reden ligt hun trots nu sinds enkele maanden te koop. Smits vertelt dat er zich inmiddels enkele geïnteresseerden hebben gemeld, maar dat het ontbreken van een tweede toilet aan boord voor hen een tekortkoming bleek. Op een motorjacht van ruim 14 meter is een tweede badkamer ook wel gebruikelijk. De eigenaren van de ‘Diva’ kozen echter voor een indeling met een comfortabele doucheruimte direct begaanbaar vanuit de eigenaarshut en een toilet in de hal richting de achterhut, die voor alle opvarenden goed bereikbaar is. “Gasten die incidenteel blijven slapen kunnen gebruik maken van de douchevoorziening in de haven”, is hun redenatie. In plaats van een tweede badkamer heeft de ‘Diva’ een gezellige dinette tegenover de keuken en extra kastruimte. Het is maar net waar je voor kiest!

Dikke kont

Smits is zelf zeer gecharmeerd van de Van der Heijden. "Dit type schepen heeft doorgaans een vrij ‘dikke kont’, met van die rondlopende trappen naar het zwemplateau. Bij de ‘Diva’ lopen de trappen niet zo rond, wat naar mijn smaak mooier en tijdlozer is. Bovendien heeft de ‘Diva’ een fraai gestrekt profiel. De verhoudingen kloppen.” De jachtmakelaar hoopt een klant voor het schip te vinden die het hoge afwerkingsniveau, de perfecte staat van onderhoud en de hoge mate van comfort aan boord kan waarderen. “Met dit motorjacht kun je letterlijk alle kanten op. Hij is nog laag genoeg om er binnendoor mee door Frankrijk te varen, dankzij de generator ben je onafhankelijk van walstroom, je kunt er alle seizoenen op vertoeven... wat wil een motorbootliefhebber nog meer?” Wie het jacht in dezelfde staat wil houden als ze nu is, kan het schiphuis in Woudsend van de huidige eigenaren overnemen. Iets te ver weg? Dan is er vast elders ook wel een mooie ligplaats voor deze beauty te vinden.

Het echtpaar was zeer nauw betrokken bij het bouwproces

1 De ‘Diva’ is een goed onderhouden stalen motorkruiser.


2 Het interieur van de ‘Diva’ is afgewerkt met fraaie materialen.

3 De stuurstand op het achterdek, met rechts een meevaarbank.

4 In de motorruimte staat een 6 cilinder Iveco diesel van 220 pk.

5 De eigenaarshut in het achterschip.


6 Het achterdek kan volledig worden overdekt met een tent.

Smits jachtmakelaardij


tel: 06-22239207 / 010-5118000

info@smitsjachtmakelaardij.nl

www.smitsjachtmakelaardij.nl

 

Uit de editie van

januari 2018

Winter